„Zajlik
Reggeli gyors

Ha hosszabb távon gyengélkedik a német autóipar, minket is elérhet az elbocsátási hullám

30/07/2024 15:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Nincs jó állapotban a német ipar, ezen belül is problémás az autóipar, ami hatással van Magyarországra is. Jelentősen visszaesett a kereslet az elektromos autók iránt Európában és még nem látni, hogy ez milyen ütemben tud visszaerősödni. A Reggeli gyorsban Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét kérdeztük.

2024. július 30. Reggeli gyors - részlet l Németh Dávid 2024.07.30.
07:07
00:00
A kedden közölt második negyedévi gyenge GDP-adat mögött ott van az ipari termelés zsugorodása, ami persze nem csupán az ország határain belüli folyamatokkal magyarázható, jelentős részben összefügg a német ipar rossz állapotával, azon belül hangsúlyosan az autóipar teljesítményétől.

Szerencsétlenség, hogy az elektromos autók iránti kereslet jelentősen visszaesett Európában és kérdés, milyen ütemben tud erősödni. Ez jelentős részben függhet attól is, mennyire veszi komolyan az Európai Unió annak a korábbi vállalásnak a betartatását, miszerint 2035-től csak e-autók állhatnak forgalomba – mondta Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője a Reggeli gyorsban.

Az elemző szerint bár jelentős kockázat a német autóiparnak való kitettségünk, a piaci várakozások szerint inkább átmeneti sokkról van szó, amiből lassan elkezd kikászálódni Németország. A hazai ipari termelés mindenesetre áprilisban és májusban is csökkent, és ha az egész évet nézzük, akkor is lassuló trendet látunk. Ha ez így marad középtávon, akkor minket is elérhet az elbocsátási hullám – mondta Németh.

Elvárható, hogy a vállalatok áthidalják az átmeneti visszaeséseket, gond akkor van, ha elhúzódó a kereslet visszaesése – véli az elemző. Németországban most mérsékli a problémát, hogy létezik olyan program, melyben a cég csak félállásban alkalmazza a munkavállalót, a fizetés másik felét pedig az állam finanszírozza. Kérdés mi lesz, ha ezt a támogatási formát kivezetik. Tudható, hogy Németországban szeretnének visszatérni a fokozottabb költségvetési fegyelem – mondta Németh.

Az interjúban szó volt arról is, végülis mekkora a súlya az autós ágazatnak a magyar iparon belül. A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Címlapi kép: Flickr 

Reggeli gyors/interjú Németh Dávid
2024. július 30., kedd 07:33
Riporter: Dési János