„Ki
Megbeszéljük...

Hann Endre: Gyurcsányt eddig fenntartotta a Dávid Ibolya-jelenség, de most már csökken a népszerűsége

17/07/2024 17:25

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Medián friss felmérése szerint a DK-szavazók szűk többsége szerint Gyurcsány Ferenc pártelnök az ellenzék sikerének akadálya. A közvélemény-kutató cég ügyvezetője, Hann Endre arról beszélt a Klubrádióban, hogy ugyanakkor a szavazói keménymagot sikerül összetartania a DK-nak.

2024. július 17. Megbeszéljük-részlet (2024.07.17.) Hann Endre
17:03
00:00

A közvélemény-kutató szakmában Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban az elmúlt években többször felvetették az ún. Dávid Ibolya-jelenséget, miszerint a közvélemény és a média értetlenül áll azelőtt, hogy egy gyengén teljesítő pártnak mégis népszerű a vezetője (Dávid Ibolya 1999 és 2010 között volt a Magyar Demokrata Fórum elnöke – a szerk.) – árult el egy kulisszatitkot Hann Endre, a Medián ügyvezetője az új kutatásukkal kapcsolatban.

A hvg.hu-n publikált felmérésrészlet szerint a DK-szavazók 80 százaléka véli úgy, hogy Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét. Ugyanerre a kérdésre 2017-ben még csak 47 százalék, míg 2021-ben 57 százalék felelt igennel.

Ugyanakkor a június 9-i választásokhoz képest a DK valamelyest erősödött is. Gyurcsánynak a szavazói kemény magot sikerül összetartania – árulta el Hann Endre a Megbeszéljükben. Hozzátette, a teljes szavazókorú népességet körében 6 százalék, míg a választani tudó biztos szavazók körében 9 százalékot ér el a DK, ennek oka, hogy a DK-s szavazók nagyobb százaléka megy el biztosan szavazni, mint más párt választói.

A Medián felmérése azt is megállapította, hogy a DK szavazóinak átlagéletkora 62 év, míg ugyanez az adat a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében 42, a Tisza Párt esetében 44, a Fidesz esetében pedig 56 év.

Két másik kutatóintézet is azt mérte, hogy a Fidesz népszerűsége tovább gyengült valamelyest júniushoz képest, míg a Tisza támogatottsága tovább erősödött a júniusihoz képest. A teljes terjedelmében csütörtökön megjelenő felmérés azt is kimutatta, hogy a teljes népesség körében az EP-választás valódi győztesének 44 százalék tartja a Tisza Pártot, míg 28 százalék a Fideszt tartja annak, noha ez utóbbi több szavazatot kapott, de mégiscsak valamilyen értelemben vesztesek voltak, mert kevesebbet értek el, mint öt éve. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Hann Endrével
2024. július 17., szerda 16:40
Riporter: Bolgár György