„Klubrádió
Megbeszéljük...

Harangozó: Völner ügye Varga Juditot magával ránthatja

9/12/2021 02:04

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ha az igazságügyi miniszternek nem volt tudomás helyettese vesztegetéséről, az megkérdőjelezi alkalmasságát pozíciójára, ezért lehetetlennek tartja, hogy a helyén maradjon – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

2021. december 08. Megbeszéljük - részlet 21.12.08. Harangozó Tamás
20:09
00:00

"Az utóbbi évek legnagyobb, nyilvánosságra került vesztegetési botránya a Völner-ügy" – véli Harangozó Tamás. Az MSZP frakcióvezető-helyettese azt is megjegyezte, hogy egy magas beosztású kormányzati képviselő, az igazságügyi miniszterhelyettes keveredett vesztegetési gyanúba. Szerinte az eset bepillantást enged a rendszer működésébe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner, mint az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott, cserébe – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz.

Harangozó szerint más vonzata is van az ügynek. A Pegasus-botrány kirobbanása idején Varga Judit azt mondta, hogy Völnerre hagyta a jogot, hogy jóváhagyja a titkos megfigyeléseket. Ami azért is érdekes, mert a lemondott államtitkárt ugyanúgy megfigyelés alá vonták, a nyomozati anyagok gyűjtésekor. Harangozó megjegyezte, szerinte a Belügyminisztériumon keresztül nagyon nagy valószínűséggel Orbán Viktornak is tudnia valamit arról, hogy a Völner ellen milyen vizsgálat folyik.

Ez az eset azonban Harangozó szerint azt is jelenti, hogy Varga Juditot el kell mozdítani posztjáról. A politikus szerint az igazságügyminiszter egy előretolt ember, akit Brüsszelbe küldözgetnek hogy ott kioktató modorban beszéljen, de valójában nemzetközi téren nem lehet komolyan venni. Megjegyezte, ezt nemcsak az MSZP, de a választók nagy része is így gondolja. "Persze dönthet úgy Varga, hogy nem mond le, de az nagyon sokba kerülne a Fidesznek" – tette hozzá. A kérdés csupán annyi, hogy helyetteseként volt-e tudomása Völner tevékenységéről, ezt nem tudjuk. Ha nem, akkor Varga alkalmassága válik kérdésessé. Harangozó úgy véli, ezzel elfogyott Varga "politikai súlya".

Országgyűlés – Varga Judit igazságügyi bizottsági meghal
 
Varga Judit és Völner Pál Fotó:
MTI/Soós Lajos
 

Felidézte Vitézy Tamás véleményét arról, ahogy a kormány különböző módszerekkel megfosztja cégeitől még a NER kegyeltjeit is, ha azok sikere meghalad egy bizonyos szintet. Korábban Kéri László a Klubrádiónak azt mondta, az ami Vitézyvel történt szerinte arra is utalhat, hogy Orbán piramisán belül senki nem védett, ez pedig könnyen eredményezhet dominó-effektust is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Harangozó Tamással
2021.12.09., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György