„Zajlik
Megbeszéljük...

Horn Gábor az ellenzékiek elleni vádemelésekről: A Fidesz bajban van, kell az elterelés

22/08/2024 23:56

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A vád alá helyezett MSZP-s politikusok, illetve a letartóztatott DK-s óbudai polgármester ügyére Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy reagált: "ha összeesküvés-elméleteket kellene gyártani", azt mondaná, hogy a Fidesz bajban van, egyre nehezebb a gazdasági helyzet, lett valódi kihívójuk is, és azt akarják, hogy az emberek ilyen ügyekről beszéljenek, ne a 600 milliárdos ingatlanvásárlásról.

2024. augusztus 22. Megbeszéljük / részlet, Horn Gábor (24.08.22.)
14:53
00:00

Vádemelés-sorozat volt az elmúlt napokban: előbb Kiss László óbudai DK-s polgármestert tartóztatták le egy már legalább két éve indult ügyben. A polgármestert 18 millió forint állítólagos törvénytelen elfogadása miatt letartóztatták, ami azért is érdekes, mert például Völner Pál volt igazságügyi miniszterhelyettest egy percre sem tartóztatták le, holott bizonyítékok szóltak amellett, hogy több mint 81 millió forintot kapott a végrehajtói kar elnökétől. Ezek után néhány nappal egy szintén több éve indult ügyben négy MSZP-s politikus ellen emeltek vádat, egyikük a pártigazgató, van köztük jelenlegi és volt polgármester, valamint korábbi miniszter is. Lehet-e valami ennek az időzítésében? – kérdeztük Horn Gábort, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökét, politikai elemzőt a Megbeszéljük adásában.

Hangsúlyozta, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, noha több megszólaló is utalt rá, hogy korruptak lehetnek az érintettek. Nem tartja életszerűnek a vádakat, azt mondta, például Horváth Csabának semmi köze nem volt a XIV. kerülethez, amikor 2016-ban történtek ezek az esetek. Akkor a főváros és az ügyben szintén előkerülő XI. kerület vezetése is fideszes volt, Zuglóban ugyan már nyert az ellenzék, de az egy Tóth Csabán kívül másnak nem volt szerepe az ottani ügyek intézésében. Baja Ferenc pedig 1994-től volt négy évig miniszter – jegyezte meg.

Völner Pálra reagálva megjegyezte: ő parlamenti képviselő maradhatott, a milliárdos költségvetési csalással vádolt Simonka György meg újra polgármester lehetett. Elképesztőnek tartja a magyar igazságszolgáltatás működését, amely szerinte nem egyenlő mércével mér. És itt nem csak az ügyészségről van szó, mert a letartóztatáshoz bírói döntés is kell, tette hozzá.

Ugyancsak a Megbeszéljük adásában Magyar Péter arról beszélt a vád alá helyezett MSZP-s politikusok, illetve a letartóztatott DK-s óbudai polgármester kapcsán, hogy szerinte ezzel helyzetben akarják tartani az ellenzék ezen szereplőit, és megerősíteni a táborukat. Hozzátette, így Fidesz propagandája könnyen összemoshatja a Tisza Pártot az óbaloldallal a következő országgyűlési választások alkalmával.

„Ha összeesküvés-elméleteket kellene gyártani (…), akkor azt mondanám, hogy a Fidesz bajban van”. Több mint 800 ezer szavazatot veszített az elmúlt két évben, egyre nehezebben kezelhető a gazdasági helyzet, kilukadt a költségvetési kassza, működésképtelen az egészségügyi és az oktatási rendszer, és van egy valódi kihívó, Magyar Péter. Húsz hónap múlva lesznek a választások, valahogy el kell terelni a figyelmet. Az lehet a lényeg, hogy ilyen nehéz helyzetben ne arról beszéljenek az emberek, hogy például van egy 600 milliárd forintos, átláthatatlan, súlyos ingatlanvásárlási ügy (és, jegyezte meg, ezzel az összeggel érdemes összehasonlítani a 18 milliót), hanem arról, hogy bizonyos ellenzéki politikusok belekeverednek ügyekbe, amelyek évekig tartanak majd. Szerinte lehet, hogy néhány év múlva kimondja majd a bíróság, hogy ezek az ügyek nincsenek is. A Fidesz logikája szerint ez elterelés lehet – vélekedett –, hogy ne arról szóljon a politika, hogy Magyar Péter jó érzékkel rámegy az egészségügy problémáira.

Horn Gábor összegezte: az egyetlen értelmezhető politikai magyarázatnak azt látja, hogy kell a mérleg másik serpenyőjébe is beszédtémát adó, politikai termékként létező ügyeket tenni. Azt kell sugározni, hogy „itt ez a korrupt ellenzék, tele kis ügyekkel”, mert ezek kicsik az elemző szerint, összehasonlítva Orbán Viktor családja és baráti köre gazdagodásával, mint például a kastélyok „kiosztása”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük
2024. augusztus 22., csütörtök 17:34
Riporter: Bolgár György