„Köszönjük
Megbeszéljük...

Karácsony: Az olimpia ügye alkupotenciált nyit Budapestnek

25/10/2024 20:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A főváros az olimpia kérdésében mindenképp erősebb pozícióban van, mint a kormány, mert olimpiára csak Budapest tud pályázni, ez pedig alkupotenciált nyit a városvezetés számára – véli Karácsony Gergely.

2024. október 25. Megbeszéljük - részlet 24.10.25. Karácsony Gergely
14:10
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Karácsony Gergely a Magyar Olimpiai Bizottság kérését terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé, bár szerinte "újabb jelentős sportlétesítményekre nincs szüksége a városnak". A főpolgármester egyben meghívta a közgyűlés ülésére Gyulay Zsoltot, a MOB elnökét, valamint Szabó Lászlót, az MPB elnökét.

„A mostani megkeresés csak arról szól, hogy akarunk e tárgyalni az olimpiáról a Magyar Olimpiai Bizottsággal egy esetleges budapesti olimpiáról” – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Karácsony Gergely. A politikus hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy elkötelezettek lennének az olimpia rendezése mellett, hanem egyszerűen azt, ha lenne Budapesten olimpia, azt milyen módon képzelik el a felek, lehet-e bármilyen konszenzus, megállapodás.

Van azonban egy elengedhetetlen feltétel is. Bár olimpiára jogi értelemben városok, és nemzeti olimpiai szervezetek pályázhatnak, ez azonban egy harmadik fél, a kormány közreműködése nélkül elképzelhetetlen. „Aki ismeri a magyar belpolitikát, pontosan tudja, hogy egy nagyon terhelt viszonyról van szó” – tette hozzá.

„A főváros ebben a kérdésben mindenképp erősebb pozícióban van, mert olimpiára csak Budapest tud pályázni. Nélkülünk, lehet, hogy a kormánynak van ilyen szándéka, de nélkülünk ebben nem tud lépni. Ez pedig kinyit egy alkupotenciált a városvezetés számára.”

Arra is kitért, hogy az új, a fenntarthatóságot szem előtt tartó pályázati szabályozás értelmében „nem az olimpiához igazítjuk a városok adottságait”. „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem mondja meg, mit vár el a pályázó városoktól, hanem kifejezetten arra kéri őket, hogy olyan olimpiai elképzelést tegyenek le az asztalra, a városhoz szabja az oda tervezett olimpiát. Nyilván bizonyos elvárásoknak meg kell felelni, de az a helyzet, hogy Budapest teljesen meg tud felelni a sportinfrastruktúra szempontjából ezeknek az elvárásoknak.”

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Karácsony Gergellyel
2024.10.25., péntek 17:30
Riporter: Bolgár György