„Köszönjük
Reggeli gyors

Lendvai: Baloldali szavazók vannak, csak a pártok tűntek el alóluk

21/10/2024 12:59

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az MSZP kongresszusán nem dőlt el a stratégia. Lendvai Ildikó szerint pártszövetséggel felesleges áltatniuk magukat, egyébként sem biztos, hogy a parlamenti választáson kell versenyezniük. Kunhalmi Ágnes ezzel szemben úgy véli, nagyon fontos, hogy az intézményes baloldal ne szoruljon ki az országgyűlésből, ő az egy baloldal elvét látná szívesen. A Reggeli gyorsban kérdeztük a két politikust. 

2024. október 21. Reggeli gyors - részlet l Lendvai Ildikó 2024.10.21.
07:50
00:00

Szombaton tisztújító kongresszust tartott az MSZP, Komjáthy Imre lett a régi-új elnök. Miután a júniusi EP-választáson a DK-val és a Párbeszéddel szövetségben mindössze 8 százalékot értek el, a párt két társelnöke – Komjáthy és Kunhalmi Ágnes lemondott. Közben a társelnöki rendszer kivezetéséről is döntött a párt és míg előbbi újraindult, utóbbi nem.

Kérdés, merre tovább, miután az egykor kormányzó, nagy váltópárt mára szabad szemmel alig látható – önállóan 1-2 százalékra mérik a közvéleménykutatók, de olyan is előfordult az elmúlt hónapokban, hogy meg sem említették.

Lendvai Ildikó, a párt alapító tagja, aki még 2009-2010-ben vezette a formációt úgy látja, érdemes még stratégiát alkotni, az viszont kérdés, hogy ezen a néven kell-e folytatni, vagy hogy a parlamenti választáson kell-e versenyezni. A baloldali szavazók nem fogytak el, csak a pártok alóluk – mondta a Reggeli gyorsban.

Lendvai négyféle utat lát, részben annak alapján, ami a tisztújításon elhangzott, akár a jelöltek programjában – noha ezeket nem feltétlen fogalmazták meg ennyire direkten.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az MSZP-nek önállóan, az eddigi keretek között kell folytatnia, csak éppen jobban kell csinálni. Én ebben nem hiszek – mondta Lendvai.

Vannak, akik szerint a meglévő baloldalt kell egyesíteni – a DK-t, meg még aki ide sorolható. Ebben az esetben nem álltathatjuk magunkat pártszövetséggel, hiszen akkor a parlamenti küszöb is magasabbra tolódik, ez tehát pártegyesülést kell jelentsen – magyarázta a politikus, hozzátéve, hogy szerinte ez sem alternatíva, mert a baloldali pártok rossz irányba tartanak.

A kongresszuson a legerősebben egy harmadik lehetőség merült fel, mégpedig, hogy meg kell próbálni egy baloldali mozgalmat létrehozni, összegyűjteni azokat a civil szervezeteket, amelyek helyben működnek és baloldali értékeik, baloldali programjuk van.

A negyedik út Lendvai szerint, hogy nem feltétlen a parlamentbe jutást jelölik ki célnak, hanem ha már megjelent a Tisza, hagyják nyerni, úgy, hogy közben megpróbálnak fenntartani egy baloldali hálózatot, például abból a 300 önkormányzati képviselőből, akik MSZP-s színekben jutottak be a testületekbe és helyben dolgoznak.

A kongresszuson nem dőlt el melyik irányt választják, Lendvai szerint erre még bő fél évük van, ahhoz, hogy a 2026-os választásoknak úgy tudjanak nekimenni, hogy megvan a cselekvési terv.

Kunhalmi Ágnes, aki 2020 óta volt társelnök úgy véli, külön kell választani azt a kérdést, hogy mi lesz a baloldallal Magyarországon és azt, hogy mi történik 2026-ig. Szerinte nagyon fontos, hogy a intézményi szinten ne essen ki a baloldal a parlamentből. Jelenleg érdemi bázisa a baloldalnak az MSZP-ben és a DK-ban van és markáns véleményem van arról, hogy az egy baloldal elve érvényesüljön – mondta a műsorban. Ami a választásokat illeti, Kunhalmi szerint a következő időszakban egy olyan együttműködés lenne a legjobb, mint amilyen Lengyelországban létrejött Donald Tusk vezetésével.

2024. október 21. Reggeli gyors - részlet l Kunhalmi Ágnes 2024.10.21.
07:34
00:00

Kunhalmit Csárdi Antal állításáról is kérdeztük, miszerint az LMP-t vezető Ungár Péter és a részben LMP-s támogatással a főpolgármesterségért folytatott versenyben elinduló Vitézy Dávid Rogán Antallal egyeztetett a választási stratégiáról

Egyre inkább körvonalazódik az a terv, hogy miként akarták Karácsony Gergely főpolgármestert leváltani, vagy legalábbis korlátozni - mondta Kunhalmi, hozzátéve nincs oka megkérdőjelezni Csárdi szavait.

A teljes beszélgetéseket a cikkben elhelyezett lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lendvai Ildikóval
2024. október 21., hétfő 7:42
Riporter: Szénási Sándor
Reggeli gyors/interjú Kunhalmi Ágnessel
2024. október 21., hétfő 8:42
Riporter: Szénási Sándor