„Zajlik
Megbeszéljük...

Lendvai Ildikó: Nem ezeké a baloldali pártoké a jövő, a DK is le van kötve a Tisza elleni háborúval

6/08/2024 23:24

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Lendvai Ildikó azt gondolja, hogy a jövő nem a jelenlegi baloldali pártoké, habár természetesen drukkol és próbál segíteni, hogy megerősödjön, talpra álljon az MSZP. De a volt MSZP-elnök hosszabb távon nem hiszi, hogy ezek a pártok a mostani széttagolt pártszerkezetben – pláne közülük a legnagyobb, a DK a Tisza elleni háborúval lekötve – tudják a jövőt formálni. Új baloldali mozgalomra lenne szükség, amelyet meglátása szerint a sikeres baloldali polgármesterek szervezhetnének meg.

2024. augusztus 06. Megbeszéljük / részlet, Lendvai Ildikó (24.08.06.)
14:28
00:00
Őrsi Gergely hivatalosan is beadta írásos lemondási nyilatkozatát és kilépett az MSZP-ből. A II. kerület nagy fölénnyel újraválasztott polgármestere megismételte, szerinte az önkormányzati munkában nincs helye a pártpolitikának.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke a Megbeszéljük adásában erre reagálva azt mondta: nyilván nem örül az MSZP, ha egyik legsikeresebb embere távozik, de ő ezt nem látja árulásnak és nem is róná fel neki. Akkor lehetne felróni, ha a baloldali gondolkodástól távolodott volna el, de erről nincs szó. Azt pedig tisztességes gesztusnak tartja Őrsi részéről, hogy nem a választás előtt lépett ki, nem vádolható azzal, hogy voksmaximalizálásra törekedett volna.

Abban nincs egyedül Őrsi, hogy észrevette a pártokkal, mint megszokott alakulatokkal szemben kialakult ellenérzést. Lendvai nem örül ennek és nem is tartja igazán jogosnak, de tény, hogy nemcsak Magyarországon, máshol is jelen van ez a hangulat. A pluralizmushoz kellenek pártok, de a régi pártszervezeti forma szinte mindenhol hanyatlóban van, talán túlságosan az elit részének érzik az emberek. Ha egy átlag magyar beszélgetőtársaságban azt mondják valamire, hogy ’pártérdek’ vagy ’pártpolitika’, az pejoratívnak számít – vélekedett.

Szerinte a Tisza jó szereplése is egy ember sikere, aki éppen a régi (párt)politika ellen lép fel. Lendvai ügyes embernek tartja őt (Magyar Pétert), ezért úgy véli, talán sikerül ezt a pártjába is átvinnie. Hozzátette, 2010 előtt már olyan névvel alakultak pártok, mint „Lehet Más a Politika”, vagy „Jobbik”, úgy is, mint jobban kell csinálni valamit, tehát ezek az érzések már akkor megjelentek, csak mára kulminálódtak. Visszatérve az idei önkormányzati választásra: nem véletlen, hogy bár a legtöbb ellenzéki önkormányzati vezető többpárti támogatással indult, de a plakátjaikon egyre kisebb pártjelvények jelennek meg és többnyire egy helyi közösség nagy emblémáját használják – mondta.

Szóba került Paks, ahol a volt MSZP-s Heringes Anita lett a polgármester, szintén egy egyesület jelöltjeként, és Botka László szegedi városvezető is. Lendvai Ildikó szerint talán ezek a polgármesterek – Őrsi Gergelyt is ideértve – azt is nézik, hogy „hogyan tovább, baloldal”. Többen érezték úgy, hogy nemcsak a közvetlen választási érdekeikhez, hanem a politikai mozgásterükhöz is több lehetőséget ad, ha vállaltan baloldaliak, de nem egy „régi” párthoz kötődnek.

Azt gondolja, hogy a jövő nem ezeké a jelenlegi pártoké, habár természetesen drukkol és próbál segíteni, hogy megerősödjön és talpra álljon az MSZP. De hosszabb távon nem hiszi, hogy ezek a pártok a mostani széttagolt pártszerkezetben – pláne közülük a legnagyobb, a DK a Tisza elleni háborúval lekötve – tudják a jövőt formálni.

Ugyanakkor vannak baloldali érzelmű választók, ezt sok közvélemény-kutatás is bizonyítja, amikor alapvető értékekre kérdeznek rá. Lendvai Ildikó szerint új baloldali mozgalomnak kell megszületnie (ahogy a Tisza is mozgalomként kezdte), amelyből alakulhatna választási párt már a ’26-os választásra. Ha valakik megszervezhetnek egy ilyet, azok „a mi kitűnő önkormányzati embereink” lehetnek – utalt ezzel Őrsi Gergelyre és más, erős helyi bázissal rendelkező polgármesterekre. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem beszélt erről a II. kerületi polgármesterrel és nem szeretné őt „belekompromittálni valami hosszútávú és bonyolult politikai stratégiába”. De ha valami ilyesmiben gondolkodnak ezek a polgármesterek, azt örömmel üdvözölné, és fontosabbnak tartaná, mint hogy őrzik-e a párttagságukat, vagy sem.