„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 43. epizód

28/07/2024 16:47

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában Dél-Amerikába látogattunk, és a liberalizmus ottani fejlődése nyomán megvizsgáltuk a terület társadalmi adottságait az 1920-as években. Ezúttal a forradalmárrá érő fiatal Che Guevaráról beszélgettünk.

2024. július 27. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. július 27., szombat 13:30)
24:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Jó nagy ugrást tettünk, hogy az előző héten lezárt Gandhi sztori után Indiából Argentínába érkezzünk. Az aktuális film, amelyet ahhoz választottunk, hogy megismerkedjünk ezzel a világgal épp egy utazás története. Habár hőseink nem az egész világot szelik át egy motoron, de az amerikai kontinens déli részét alaposan bejárják. Két fiatal, közülük az egyik amolyan jutalom útként a nagybetűs élet megkezdése előtt nyeregbe pattan, és olyan helyekre jut el, amiről nem is álmodott.

 
Che Guevara
Pinterest
 

A motoros naplójában a fiatal, idealista, és még orvosnak készülő Ernesto Guevara de la Serna az út során fokozatosan veszít abból a lelkesedésből, amivel nekivágott az útnak. Nem számított rá, ő, mint városi, liberális családi háttérrel rendelkező, amolyan úri fiú, hogy a szegénység és a kezeletlen betegségek sokaságával találkozik majd.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a 43. részben azt a valós történetet kezdte el taglalni, amelyben hősünk személyisége fokozatosan átformálódik, és válik azzá az emberré, akinek már a világ megismerte, a forradalmár Che Guevara-vá.

Azonban, hogy tökéletesen érthető legyen, előbb körülnéztünk Közép-Amerikában, sorra vettük, miként alakultak ki az egyes államok a részben meszticek, részben indiánok, részben a telepesek leszármazottai lakta területen bemutatta, miként festett Argentína a 20. század első évtizedeiben.

A következő adásban Paár Ádám történész-politológussal folytatjuk a gondolatbeli és eszmetörténeti roadmovie-t. Valamint annak a fejlődéstörténetnek a bemutatását, amelyben jogos vagy annak vélt indokok mentén radikalizálódik Che Guevara.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. július 27., szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes