„Ki
Megbeszéljük...

Magyar: Külön örülök, hogy egyik nap Deutsch, másik nap Gyurcsány támad engem

18/07/2024 23:25

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"Külön örülök, hogy egyik nap a DK-s trollok szállják meg az oldalamat, másik nap a fideszes trollok, egyik nap Deutsch Tamás támad engem, a másik nap Gyurcsány Ferenc" – fogalmazott Magyar Péter. Közölte: nagyon erős antikorrupciós garanciák mellett haza kellene hozni az uniós pénzeket, és nem az a cél, hogy ezek Mészáros Lőrinchez vagy Tiborcz Istvánhoz kerüljenek.

2024. július 18. Megbeszéljük - részlet 24.07.18. Magyar Péter
24:45
00:00

Strasbourgban kérdeztük Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét és európai parlamenti képviselőjét, aki meghívta Ursula von der Leyen újraválasztott európai bizottsági elnököt Magyarországra.

Elmondta, érdekes találkozó volt, fél órával a szavazás előtt mentek be hozzá, talán ők találkoztak vele utoljára régi elnökként. Biztosan izgult, hiszen egy ilyen választásnál nem lehet biztosra menni, ezzel együtt nagyon kedvesen fogadta őket. Rákérdezett arra, hogy mi a helyzet Magyarországon, hogy sikerült ezt az eredményt elérniük a választáson. Kiemelte, hogy akármit is mond a magyar kormány, ők – az Európai Bizottság – dolgoznak a magyarokért. Magyar Péter beszélt vele arról is, hogy egy plakáton szerepeltek közellenségként a kampányban, így elődje, Jean-Claude Juncker nyomába lépett, de erről már tudott.

Von der Leyen jelezte, hogy nem jön el a hivatalos, bilaterális találkozóra Magyarországra, és ekkor javasolta neki Magyar Péter, hogy ők viszont szívesen látnák, ha már úgy is ennyi hazugságot terjeszt róla a magyar kormány. Elmondhatná, hogy nem a magyar emberek ellen, nem Magyarország ellen politizál az Európai Bizottság, nem a magyar emberek ellenében függesztették fel az uniós források nagy részének kifizetését, hanem azért, hogy ne az Orbán-család és köreinek kezébe kerüljenek. A részleteket még megbeszélik, az a lényeg, hogy találkozzon magyar emberekkel sajtónyilvános eseményen a Bizottság elnöke.

Amikor a NATO-főtitkár eljött Magyarországra, akkor Orbán Viktor már „nem volt olyan bátor”, mint a kampányban, nem mondta azt, hogy a NATO háborúba akarja sodorni Magyarországot, hanem éppen az ellenkezőjéről beszélt – idézte fel. Hozzátette: Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, akit konkrétan „hungarofóbnak” nevezett a kormány, szintén eljött Magyarországra, gesztust gyakorolt és cáfolta a vádakat.

 
Magyar Péter és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, kép: Facebook
 
 

Magyar Péter beszélt arról is, hogy a Tisza Párt delegációvezetője, Tarr Zoltán meghagyta a képviselőknek: szabadon szavazhatnak az elnök támogatásáról. Azt nem mondta el, hogy ő miként szavazott, mert titkos szavazás volt. Szerinte von der Leyen örül annak, hogy van egy új erő Magyarországon, amely nem a miniszterelnök szavait idézve „be akarja tenni a küllők közé a botot”, hanem konstruktívan akar beszélgetni, amibe belefér a kritika is, de az áskálódás nem.

Deutsch Tamás és „magasröptű fideszes gondolkodók” e találkozó alapján arról beszélnek, hogy összeállt a DK és a Tisza Párt, de Magyar Péter ezt határozottan visszautasította. Szerinte azért is van szükség a párbeszédre, mert nagyon erős antikorrupciós garanciák mellett haza kellene hozni az uniós pénzeket. Hangsúlyozta, nem az a cél, hogy ezek a pénzek Mészáros Lőrinchez vagy Tiborcz Istvánhoz kerüljenek, hanem a magyar gazdákhoz, kis- és közepes vállalkozásokhoz. Érti az aggódó észrevételeket, és azt mondta: „nem vagyunk mi se hülyék”, meg a Bizottság se, hogy minden ugyanígy folytatódjon, ahogy eddig ment.

Közölte: vannak ötleteik, tesznek kompromisszumos javaslatot ebben a témában, és a kórházakban sorra leálló klímák ügyében is, majd felrótta, hogy az utóbbi miatt nem nyilvánult meg se az egészségügyi államtitkár, se Pintér Sándor belügyminiszter, akihez a terület tartozik, pedig beteg gyerekek fekszenek helyenként 32 fokban. Jelezte, akár kifizeti a Tisza Párt gyűjtésekből a villanyszerelőket, de egészen elképesztő, hogy milyen katasztrofális állapotok vannak az egészségügyben.

Azt mondta: a következő országgyűlési választáson elérendő győzelemhez az út nagyon keskeny pallón át vezet, de az Ukrajnával kapcsolatos határozat ügyében nem felesleges óvatoskodásról volt szó. Ez már a sokadig határozat Ukrajnáról, szerinte egyiknek se lett következménye, mert az EP-nek nincs kompetenciája például fegyverszállításra. Úgy állították össze a javaslatot, hogy a tiszások nem látták, nem voltak bevonva az előkészítésébe. Kellett szavazni egyes módosító javaslatokról külön-külön, akár bekezdésenként, és nagyon sok olyan része volt, amit abszolút támogathatónak tart. Amikor arról volt szó, hogy el kell ítélni az orosz agressziót, különösen a gyerekek elleni rakétatámadásokat, valamint Ukrajna csatlakozását elősegíteni nemzetközi szervezetekhez, azokat támogatták. Sőt, még amikor benne volt, hogy kritizálják Orbán Viktor „békemissziónak nevezett világkörüli útját”, azt is tudták volna támogatni, ha nem úgy fogalmaztak volna, hogy amiatt Magyarországnak kell súlyos következményekkel szembenéznie – tehát nem a magyar kormánynak. Azt mondta, ezt megbeszélték Manfred Weberrel, aki megértette az álláspontjukat. „Lehet, hogy ez furcsa a DK-nak”, de ők nem ítélik el Magyarországot, ha ezt a kitételt a javaslatban sikerült volna átírni magyar kormányra, akkor valószínűleg megszavazták volna – közölte.

„Külön örülök, hogy egyik nap a DK-s trollok szállják meg az oldalamat, másik nap a fideszes trollok, egyik nap Deutsch Tamás támad engem, a másik nap Gyurcsány Ferenc” – fogalmazott Magyar Péter.

Aki nem gondolja, hogy egy Tisza párti jótékonysági úttól béke lesz Ukrajnában, de legalább egy gesztus, megmutatják, hogy Magyarországnak van másik arca is, szemben a soros elnökséget ellátó kormánnyal, amely a mai napig nem ítélte el hivatalosan a gyerekkórház elleni támadást.

Beszélt arról is, hogy a Fideszt is soraiban tudó Patriótákat és a német AfD által vezetett Szuverenistákat elzárták a nagyobb csoportok bizonyos európai parlamenti pozícióktól, és erről sem volt előzetes tájékoztatás, az említett vezető pártok eldöntötték egymás között. Ezt elvi okból nem támogatják, de nem a Fideszt szeretnék védeni. Úgy fogalmazott, ezeket a frakciókat szélsőjobboldalinak „állítják be”, de van szélsőbaloldali frakció is, amelynek tagjait „vígan megszavazzák” az említett pozíciókra, ami kettős mércének tűnik. És szerinte ezt az egész ügyet a Fidesz csak propagandacélokra használja, hogy „lám-lám, az Európai Parlament, amely magát a demokrácia templomának nevezi”, őket kizárja ilyen tisztségekből. Lehet szélsőjobboldalinak, korruptnak vagy orosz befolyás alatt állónak nevezni egy pártot, „de a választóit nem”. Nem attól fog megbukni az Orbán-kormány, hogy az EP-ben a Patriótáknak lesz-e alelnöke vagy sem – jelentette ki.

Magyar Péter azt mondta: „micsoda álszent bagázs” a Fidesz, hiszen most amiatt panaszkodnak, hogy elbántak velük, mert nem juthatnak az említett pozíciókhoz, de amikor még a Néppártban ültek, ők is megszavazták ezt az úgynevezett cordon sanitaire-t, ráadásul nagyjából ugyanazokkal a képviselőkkel szemben, akikkel most egy frakcióban ülnek. „Micsoda vastag arcbőr kell ehhez” – fogalmazott.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Megbeszéljük...
2024. július 18., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György