„Ki
Hetes Stúdió

Megnyomtuk a vészcsengőt! Fel kellene végre ébredni! – Interjú a Freedom House és a Nemzetközi Sajtó Intézet elemzőivel

3/09/2023 11:51

| Szerző: Csernyánszky Judit

Egyetlen uniós országban sem süllyedt olyan gyorsan és olyan mélyre a demokrácia az autokrácia gödrébe, mint hazánkban – mondta el a Freedom House szakértője. Ugyanúgy élen jár Magyarország a túlterheléses internetes támadások sorozatában is, amellyel egyelőre ismeretlenek kizárólag a független médiát akarják ellehetetleníteni. Ennek részleteiről pedig az IPI, a Nemzetközi Sajtó Intézet kutatója nyilatkozott rádiónknak.

2023. szeptember 03. Hetes Stúdió-részlet (2023.09.02.) Freedom House- és IPI-interjú
12:18
00:00

Újabb mestermunka született a Freedom House-ban Mike Smeltzer tollából, aki írása címében kiugratja a nyulat a bokorból, amikor felteszi a kérdést: Tudja ön, hogy mi az autokraták kedvenc szava? Hát… persze, hogy a demokrácia! Smeltzer szerkeszti a ’Nemzetek a rendszerváltás folyamatában’ sorozatot, amelynek legutóbbi darabjában jócskán szó esik Magyarországról.

Visszaigazolhatom, Magyarországon az autokrácia elkendőzése érdekében demokráciáról papol a kormány. A magyarok többsége ezt el is hiszi Orbánnak. A megtévesztett embereket hogyan lehet felébreszteni? – kérdem a NY-i székhelyű Freedom House kutatóelemzőjét, Mike Smeltzert.

Nehéz kérdés, hogyan lehetne a gyökerestül megragadni a problémát egy olyan rendszerben, amely csak látszatra demokrácia, mert a benne élőknek feltehetően fogalmuk sincs, hogyan működik az igazi demokrácia. Az első tennivaló a sajtószabadság helyreállítása lenne. Így lehetne átláthatóvá tenni a kormány működését, így lehet őket elszámoltathatóvá, felelőssé tenni rossz intézkedéseiért. A másik a polgárrá nevelés intézményének megteremtése, azaz már gyerekkortól, tanítani kellene a demokráciát.

A független sajtó el van nyomva. Az oktatás? Talán tudja, pár éve elűzték az amerikaiak által alapított CEU-t, és most teljes gőzzel épül a MCC birodalom, ahol nemcsak a speciális iskoláikban, de még a táborokban és koncerteken is a Fidesz által diktált ideológia oktatása zajlik. Van pénz, a rendszer terjeszkedik és mélyül.

Persze, tudok erről is. Tényleg rengeteg a kihívás, és gyakran ezeket nem ismerjük fel kellő időben. Demokráciának álcázva kezdenek párbeszédbe az emberekkel, de természetesen az nem igazi párbeszéd, csak hazug retorika a valóság elleplezésére. Hisz nem tartják tiszteletben mások jogait és szabadságát, amikor a saját többségükre hivatkozva hoznak meg számukra kedvező döntéseket.

Ezek szerint a Freedom House és Ön is autokrata vezetőnek tekinti Orbánt! Jól értem?

Igen, önmagához képest egészen biztosan. Hisz a rendszerváltáskor az egyik legstabilabb liberális demokrácia kezdett kiépülni, s mi lett belőle mára? A kormány saját érdekeit előtérbe helyezve kisajátította a liberális intézményeket. S egyre lejjebb csúszott ezen a lejtőn. Persze nem tart még teljesen ott, ahol Putyin autokráciája, de közel áll hozzá. Mindezt legalább 10 évvel hamarabb észre kellett volna vennünk. A mostani írásom sem más, mint vészcsengő. Fel kéne végre ébredni!

Emellett Ön azt is írja, hogy az összes autokráciához, az ott végbemenő negatív változásokhoz képest Magyarországon volt a legdrámaibb a lejtőn való lecsúszás.

A valójában antidemokratikus retorika – mint ahogy azt Oroszországban is látjuk - normává válik. Az emberek fejét teletömik szemantikai csalással, amelyben összemosódik az antidemokratikus és demokratikus retorika. S ami odavezet, hogy az emberek számára a demokrácia semmitmondó, fokozatosan kiüresedő szó lesz. Ezért nem is tartják fontosnak, hogy beszéljenek róla.

Ez nálunk is nagyon igaz. Az embereket nem izgatja, mi van a demokráciával, hiába veszi elő újra és újra ezt a témát az ellenzék.

Mike Smeltzer
 
Mike Smeltzer
Freedom House
 

Ha egy embernek jól megy sora, akkor azt a demokrácia javára írja, mert azt gondolja, annak köszönhetően alakul kedvezően az élete. Ha rosszul mennek a dolgok, akkor változást akar. Itt van ugyebár az orosz-ukrán háború. Ha őszintén lehetne beszélni a demokráciáról és tanítanák a szabadságjogokat, akkor talán a magyarok is megértenék, hogy nem a háború felelős 100 százalékban az inflációért és a rossz gazdasági mutatókért.

Az emberek hiszik, hogy nem Orbán a felelős az EU legrosszabb gazdasági helyzetéért.

S itt lenne óriási szerepe az őszinte és független sajtónak. Ám a kritikák ellenére sem javul, sokkal inkább romlik a helyzet, mert egyre kevésbé engedi a kormánypárti média a tisztánlátást, az olvasók, tv-nézők nem kapnak valós képet.

Sajnos, mi nem tudjuk megváltoztatni a helyzetet, mert az emberek általában nem keresik a híreket, hanem kapják, és abból alkotnak véleményt. Minket megfosztottak az összes frekvenciától. Vidéken nem tudják a hallgatók bekapcsolni az ellenzéki rádiót. Minden megyei lap a kormány kezében van. Mit tehetnénk mi ebben a helyzetben?

Igen, azt hiszem ez most az egyik legnagyobb kihívás Magyarország számára, s minden jel arra utal, pozitív változásra a jövőben nem számíthatunk.

Nem tartja hibának a Biden-kormány részéről, hogy nem hívta meg a Demokrácia csúcsra Orbánt? Érezhette volna, mit jelent demokratikus közösségben lenni.

Szimbolikus jelentése van a mellőzésnek. Persze számos lehetőség kínálkozik a diplomáciai kapcsolatokon keresztül a demokrácia-problémák megoldására.

Az amerikai nagykövettel nincs jó viszonyban a kormány, Szijjártó még egyszer sem hívta meg hivatalába. Számítunk még egyáltalán Amerika számára?

Mindenképpen. Optimizmusomat táplálja, hogy a magyarok fele egészen biztosan liberális demokráciában akar élni. Előbb-utóbb összeáll ez a tábor is.

A választási törvényt sem tartják be.

Talán kiválóan menedzseli a kormány, de mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy nem voltak tisztességesek az eddigi választások. Hisz nem adnak lehetőséget a médiában az ellenzéknek, és nem átlátható a kampányfinanszírozás sem. Évek óta mondjuk a kifogásainkat.

További veszélyt jelentene a számunkra Trump újraválasztása, akinek van erre esélye, nemde?

Spekulálni nem szeretnék, de ha azt nézem, hogy 17 éve egyfolytában zsugorodik a demokrácia szerte a világban az autokráciák előretörésével, akkor sok a tennivalónk lenne együtt ennek megfékezésére.

Hogy mennyire kilógunk a sorból az Európai Unióban –, legyen az gazdasági helyzet, legyen az sajtószabadság, és sok egyéb – arra újabb példával szolgált a napokban az IPI, a Nemzetközi Sajtó Intézet, amely most jelentetett meg egy elemzést hazánkról, ahol az elmúlt időszakban a legtöbb terheléses támadást hajtották végre a független sajtótermékek ellen. Erről kérdezem Jamie Wisemant, az intézet elemzőjét.

Rengeteg terheléses támadást (DDoS) indítottak Európa-szerte, s vizsgáltuk többek között Lengyelországot, Szlovákiát és Bulgáriát. Magyarország kiugrik a sorból a támadások gyakoriságát, hatékonyságát és kiterjedtségét tekintve is az összes uniós ország közül. Míg általában 1-2 médiumot támadtak a szomszédos országokban, addig Magyarországon 40 médiafelületet.

És ezek között nem említették meg a Klubrádiót, pedig mi is elszenvedői vagyunk az effajta támadásoknak.

Igen, tudunk róla, kapcsolatban is vagyunk a rádióval, a riasztás megvolt és igyekszünk segíteni ebben.

De ahogy olvastam a jelentésükben, több Önöket megkereső médiumnak igyekeztek, de nem tudtak segíteni. Miért?

Az uniós Galilei-program keretében igyekeztünk kiberbiztonsági hálót kiépíteni, kisebb-nagyobb sikerrel. Mert kiderült, túlságosan nagy volumenű támadásoknak vannak az érintettek kitéve. Viszont meg tudtuk akadályozni, hogy ne fagyjon le teljesen az adott oldal. Különféle technikák kombinációjával új módszert vezettünk most be.

Ezzel esetleg könnyebben be tudják azonosítani az elkövetőket is? Mert egyelőre csak azt tudják, hogy nem külföldről támadják a magyar független médiát és HANO becenévre hallgat a hacker.

Így van, a HANO, ami egy örökletes betegségnek, a herediter angioödémának a rövidítése egyébként. Nem biztos, hogy egy személyről, hanem személyekről beszélünk. Azonosításukat viszont csak nemzeti szintem, a hírszerzés bevonásával lehetne elvégezni. A Telekom sokat tudna segíteni, viszont azt mondják, amíg ez nem nemzetbiztonsági kérdés, addig ők adatot nem adnak ki.

Ugyanakkor már számos média orgánum tett feljelentést a magyar rendőrségen, de semmilyen előrelépés nem történt. Akkor ki fogja kezelni ezeket a jogsértéseket? Önök tesznek esetleg feljelentést?

Valóban komoly problémáról van szó, mert ha beazonosítanánk az elkövetőket, akkor súlyos bűncselekmény esete állna fenn, megsértve a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát, a média infrastruktúráját. Tudjuk, hogy korábban az ellenzéki pártokat is támadták, illetve az LMBTQ közösségek oldalait és eseményeit is, tehát túl megy a bűncselekmény a média keretein. A rendőrséggel pedig az a probléma, hogy egyedi esetekként kezeli az ügyeket, lokális, vidéki szinten. Egyesített és országos ügyként kellene foglalkozniuk ezzel a kiberbiztonsági szakembereknek és a rendőrség erre szakosodott szakértőinek.

Ebből kiindulva, nincs miben bizakodni.

Valóban frusztráló, nem látunk előrehaladást az ügyben, pedig ha azt nézzük, hogy itt akár a választások tisztaságáról és magáról a demokráciáról, annak megtámadásáról van szó, akkor különösen komoly bűnesetekről beszélünk.

Nem kezelheti az ügyet az EU?

Mivel nemzeti ügyről van szó, nem. Mindenesetre tájékoztattuk a LIBE bizottságot és a magyar raportőrt a fejleményekről. De ne feledjük, hogy a Pegazus-ügyben sem történt felelősségre vonás a magyar hatóságok részéről a jelentés megállapításai ellenére sem. 

Leírták Önök azt is, hogy mindezidáig egyetlen, a kormánnyal szimpatizáló sajtóorgánumot sem ért hasonló támadás. Ebből azért lehet következtetni valamire, nemde?

Ami a 2023-as vizsgálódásainkat illeti, a megállapítás korrekt. Amiből sejthető, hogy politikai vagy ideológiai motivációja lehet a támadásoknak. Arra egyelőre nincs bizonyítékunk, hogy a Fidesz áll a háttérben, de alapos a gyanú, noha 2022-ben a Fideszhez lojális médium ellen is indult támadás.

Elküldték a jelentésüket a magyar kormánynak? Van kapcsolatuk velük?

Korábbi látogatásunk alkalmával a nemzetközi szóvivővel tudtuk felvenni a kapcsolatot. Dolgozunk az együttműködésen. S mivel tegnap jött ki a jelentésünk, még nem, de a napokban elküldjük nekik is az összefoglalónkat.

A teljes riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió/Interjú Mike Smeltzerrel és  Jamie Wisemannel
2023. szeptember 02., 15:40
Riporter: Csrnyánszky Judit