„Zajlik
Hetes Stúdió

„Nem zavarja a csőcseléket, hogy nem igaz, amit mond”

11/08/2024 22:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A brit migránsellenes szélsőjobb és egy tánciskolai késelés története – Interjú Thom Brooks brit történész-politológussal és Elena Vacchelli olasz szociológussal.

2024. augusztus 10. Hetes Stúdió - részlet / Interjú / Thom Brooks, Elena Vacchelli / riporter: Csernyánszky Judit - 2024.08.10.
11:12
00:00

17 éves fiú három kislányt – 6, 7 és 9 éves gyerekeket – késelt halálra az északnyugati brit városkában, Southportban a Taylor Swift inspirálta tánciskolai foglalkozáson. A tanárnő, a gyerekeket védve, súlyosan megsérült, de túlélte a merényletet. Tízen megsebesültek, kórházi kezelésre szorultak. A tragédia nyomán migránsellenes tüntetések törtek ki az Egyesült Királyság számos városában, amelyek mind a mai napig tartanak. A médiában egyre gyakrabban hol rasszista, hol náci jelzővel is illetik azokat, akik a bevándorlókat, az orbáni szóhasználattal, a migránsokakt teszik felelőssé a történtekért. Az elkövetőről rögtön a gyilkosság után azt kezdték el terjeszteni, hogy Ruandából menekült, és csónakon érkezett Nagy-Britanniába. Dezinformáció volt. Még Nigel Farage – a Brexit eszmeharcosa, volt uniós parlamenti képviselő is beszállt a dezinformációs kampányba. Axel Rudakubanáról, az elkövetőről azonban tudni kell, hogy ugyan ruandai szülők gyermeke, de a walesi Cardiffban született. A legalább harminc helyen fellángolt brutális támadások során téglával, szétvert bevándorlási hivatali törmelékekkel dobálták a rendőröket, akik csak védekeztek, nem támadtak, esetleg igyekeztek visszaszorítani a felajzott csőcseléket. Autókat, még rendőrségi furgont is felborítottak és felgyújtottak. Pusztítottak, törtek-zúztak, hergelték egymást és provokálták a rendőrséget. Napokba tellett, mire a brit társadalom józan fele felébredt, és félve ugyan, de kimerészkedett az utcákra és ellentüntetésbe kezdett. Számuk napról napra nő, úgy néz ki, most már többszöröse a csőcseléknek.  Eddig több mint háromszáz embert tartóztattak le, több mint száz ellen vádat emeltek és kettő-négy évi börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal már le is zártak jó pár esetet. Keir Starmer, a Labour, azaz a Munkáspárt nemrég megválasztott kormányfője – mint egykori ügyész, gyorsított eljárásban mielőbb véget akar vetni az utcai zavargásoknak, és könyörtelenséget ígért, de mindig hozzátette, a törvények tiszteletben tartásával.

Csernyánszky Judit: Tudható már, mi volt a Cardiffban született és Soutportba költözött merénylő szándéka? – kérdem a Durham egyetem történészét, Thom Brooks professzort.

Thom Brooks: Nem, még mindig nem közöltek erről a hivatalos szervek semmit. Terrorista cselekmény gyanúját is sokan felvetették, de az feltehetően kizárható. Most még annyi sem szivárgott ki, hogy mit tud róluk a közösség, ahol élt ez a fiú.

CS.J.: A dezinformációs kampány viszont megtette a hatását. Randalíroznak az utcákon országszerte. Van valamilyen friss információ a merénylőről? Ráadásul – ugyan börtönben marad, de a tegnap elkezdett tárgyalást október végére napolták.

T.B.: Az biztos, hogy brit születésű a fiú, és 2013-ban költöztek Southportba. Tehát nem tavaly érkezett csónakkal Nagy-Britaniába, mint ahogy ezt terjesztik róla, és nem volt a rendőrség radarjában sem. Nem muszlim, hanem keresztény. Hivatalosan már vádat is emeltek ellene. Ráadásul először más név jelent meg a médiában és a közösségi médiában, pedig 18 év alatt nem is lehetne megnevezni a merénylőt. Mindezek ellenére továbbra is terjesztik országszerte a dezinformációt róla.

 
Thom Brooks brit történész-politológus, a Durham Egyetem professzora  Forrás: Durham University
 

 

CS.J.:  Mivel magyarázható akkor az, hogy a merénylet után kitörtek az utcai lázadások és mind a mai napig tartanak óriási károkat okozva, több tízezer rendőrt az utcára vezényelve?

T.B.: Ezek a tiltakozók azt mondják, csónakokon érkeznek az országba a bűnözők. Megölik a mi gyerekeinket. Úgy tűnik, nem zavarja őket, hogy amit mondanak, nem igaz. Üzletekbe törnek be, randalíroznak. De higgye el, kis számú, bár szervezett közösségről van szó, és a mozgásukat is koordinálják, de ők nem képviselik a népet, a többséget és a brit mentalitást.  Épp ma láttam a közvéleménykutatást erről, hogy a túlnyomó többség szerint semmi nem igazolja tettük helyességét. Sőt … És egyáltalán nem számítottak arra, hogy a kormányfő, aki ugyebár maga is ügyészként dolgozott, ilyen gyorsan és hatékonyan intézkedik. Tucatnyi embert már el is ítéltek, több mint ötszázan kerültek börtönbe. S bizony több évet kapnak a randalírozók.

CS.J.: Durhamben, ahol ön dolgozik, mi a helyzet a csőcselékkel?

T.B.: Az elmúlt két napra terveztek itt is rongálást, fel is iratkoztam a tüntetés utáni utcai takarításra, de meglepetésünkre, mégsem mertek előjönni. Úgyhogy engem sem hívtak takarítani. Persze sajnos ettől függetlenül szerintem még folytatódnak ezek a lázadások

CS.J.:  Mit akarnak elérni? Követelnek bármit is?

T.B.: Nekem úgy tűnik, nincs semmi, amit el akarnának érni. Egyszerűen visszaélnek a helyzettel, és terjesztik az álhíreket.

CS.J.:  Radikális pártnak tartja a Farage-féle, most éppen Reform UK-nek hívott pártot?

T.B.: Szerintem az ő pártja egy nagyon széles tábort alkot, de ennek az elmúlt tizennégy év is a magyarázata. A konzervatívokban nagyon sokan csalódtak, mert nem váltották valóra, amit ígértek. Ezért sokan tendálnak most a Reform párt felé. S ne felejtsük, hogy David Cameron épp Nigel Farage-zsal szemben veszítette el a választást a Brexit-szavazással.

CS.J.:  Nem gondolja, hogy a Munkáspárt 14 év utáni óriási győzelme elleni tiltakozás is benne van a szélsőjobb randalírozásában?

T.B.: Nem érzékelem ezt. Farage ugyebár azt mondja, hogy zéró migráns. A Konzervatív Párt kormányközi szerződés alapján Ruandába küldte drága pénzért repülővel az illegális bevándorlókat. A Munkáspárt egyiket sem mondja és teszi. Mert mindez nonszensz. Mert a bevándorlókkal szembeni ellenséges hangulatot mindig szították. Ennek kell most véget vetni. A jelenlegi kormány most mindent igyekszik korrigálni. Hisz évekbe tellett mire a bevándorlók papírjait elintézték, ezért sok a munka nélkül tengődő és elégedetlen bevándorló, akiket hotelekben szállásolnak el.  Miközben el is kell tartani őket. Tehát a befogadás és ügyintézés folyamatát most nagyon felgyorsítja az új kormány.

CS.J.:  Elon Musk is beszólt önöknek látva az utcán történteket, azt írta ki az X-re, a polgárháború elkerülhetetlen.

T.B.: Ez egyáltalán nem igaz. Én inkább azért aggódom, hogy egy ilyen ember, akinek több millió követője van – én nem követem, be kell valljam – nem fogja fel, mit tesz. A kormány nagyon jól teszi, hogy nem vesz tudomást egy olyan ember véleményéről, aki nem brit és nem él itt.

CS.J.:  Az önök lakhatási minisztere nyilatkozta, hogy a késelési bűnesetek aránya tíz év alatt 89 százalékkal nőtt. Több mint ötvenezernél tart az esetek száma. Mire lenne szükség ön szerint ezt megállítani?

T.B.: Ígéretet kaptunk a minisztertől, hogy sokkal több pengére, a vágó- és szúróeszközök szélesebb körére terjesztik ki a tilalmat. Ami most csak a 3 inchnél, 7,6 cm-nél hosszabb vágóeszközökre vonatkozik. Az utcai igazolásokat sem tartom elvetendőnek. Ma négy évet kap az, aki kést hord magánál.

***

Az olasz származású Elena Vacchelli maga is bevándorló Nagy-Britanniában, a londoni Greenwich Egyetem szociológia tanszékének dékánja. Örömmel újságolja, hogy beszélgetésünk napján két tüntetést is tervezett a csőcselék és egyik sem valósult meg. Használnak a gyors intézkedések és felelősségrevonások.

Csernyánszky Judit: Mint szociológust kérdezem, kik az ellentüntetők?

Elena Vacchelli: Akik szolidaritást vállalnak az iszlamofóbia miatt szenvedő muszlimokkal, legyen az afgán vagy szíriai, bangladesi. Akik együttéreznek a szétvert üzletek tulajdonosaival, és akik nem félnek. Mert bizony sokan nem mertek most idegenként az utcán mutatkozni. Akik pedig randalíroznak, azok között sok az északi fehér munkás, akik képzetlenek és mindent bevesznek, amit mondanak nekik a közösségi és egyéb médián keresztül, ahol fűtik őket migránsellenességgel.

CS.J.: A BBC-n viszont láttam egy újságírót, akihez fenyegetően közelített egy maszkba burkolózott tüntető, és azt kiabálta, szabad Palesztinát.

E.V.: Ebben igaza van, sok mindenki belesodródik – így a politika is – ebbe a káoszba. Sajnálatos.

 
Elena Vacchelli olasz szociológus, a londoni Greenwich Egyetem szociológia tanszékének dékánja  Forrás: University of Greenwich
 

 

CS.J.: De mintha megint ott lenne az ország, mint a Brexit idején, amikor a bevándorlók ellen tiltakozva lépett ki alapvetően az ország az EU-ból.

E.V.: A toxikus és gyűlöletkeltő retorika még itt van velünk. Tommy Robinson és az Angol Védelmi Liga, az EDL a már ugyan nem létező, de mérgező szélsőjobboldali szervezet mérgező politikája még nyomokban látható. Nigel Farage-ra – ne feledjük! – négymillióan szavaztak. S miután szegregált közösségekben élnek a bevándorlók, ez társadalmi és gazdasági problémák forrása. Az európai bevándorlók egy része is tart a migránsoktól. Sok a tennivaló az új kormányban, és ők tényleg igyekeznek változtatni a közhangulaton.

CS.J.: Nem csoda, hogy olyan feliratokat is láttunk az ellentüntetőknél, hogy ne a migránsok, a szélsőjobb húzzon el az országból!  

E.V.: Ahol én lakom, ott is félnek az emberek. Tegnap én is ellentüntettem, mert nagyon fontos a szolidaritás kifejezése. S tudatosítása annak, hogy ezek az emberek, ha hagyják őket, akkor dolgoznak, adót fizetnek. Nem őket kell felelőssé tenni azért, mert esik szét a rendszer. A lakosság 10 százaléka nagyjából a friss bevándorló, ebből kb. hárommillió az európai. De ne felejtsük, hogy évszázadok óta élnek itt bevándorlók generációi, akik a társadalom hasznos tagjai, ők is előreviszik a gazdaság növekedését. Ők is segítik az újonnan érkezőket, élelmet adnak nekik, önkénteskednek. Értékes emberek.

CS.J.: És akkor most nem is akarom összehasonlítani a magyar kormány idegengyűlöletével és migránsellenességével.

E.V.: Tudom. Ezért is fontos az ön munkája. Erről beszélnünk kell. Én olasz vagyok és az én országomban is ugyanez zajlik. Pedig meg kellene értetni az emberekkel, hogy a befogadás és a soknemzetiségű politika csak gazdagítja a társadalmat.

A szinkronizált interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hetes Stúdió/Interjú Thom Brooksszal és Elena Vacchellivel
2024. augusztus 10., szombat 16.00
riporter: Csernyánszky Judit