„Zajlik
Megbeszéljük...

Németh Kristóf Kötcséről: Vannak kétségeim és szóvá is tudom tenni ezeket

11/09/2024 03:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Németh Kristóf is részt vett a hétvégi kötcsei találkozón, ahol összeállt egy bicepszes fotóra Orbán Viktorral. Bolgár György azt kérdezte tőle, el tudja-e mondani, ha vannak olyan kétségei, hogy nem kellene erőből lenyomni minden másként gondolkodót a kultúrában. A színész, színházigazgató azt mondta: benne is nagyon sok kétség, kétely fogalmazódik meg, és el tudja mondani ezeket. Jelezte, az elvei szerinti konzervativizmus, "liberális konzervativizmus" arról szól, hogy megengedjük a másik embernek, hogy másképp gondolkodjon, és akkor talán elvárható ugyanez tőle is.

2024. szeptember 10. Megbeszéljük - részlet 24.09.10. Németh Kristóf
20:09
00:00

Németh Kristóf színészt, színházigazgatót arról az alkalomról kérdezte Bolgár György, amikor összeállt egy képre Orbán Viktorral a kötcsei találkozón, hogy összemérjék a bicepszüket. „Bicepszeset csinálsz velem?” – hangzott el a kérdés, a miniszterelnök pedig beleállt.

Elmondta, őszintén szólva nem gondolta volna, hogy ebből videó lesz a kormányfő Tiktok-oldalán (amit itt megtekinthetnek):

A kötcsei piknikre elmondása szerint másodszor kapott meghívást, el is fogadta, elment, beszélgetett szaktársaival és másokkal, majd meghallgatta a miniszterelnök beszédét. „És amikor ennek vége lett – mindenki nyugodtan vesse rám a maga köveit – úgy gondoltam, hogy tök menő lenne a miniszterelnökkel csinálni egy közös bokszolós képet” egy nappal a sport-showműsor előtt, amelyben szerepelt. Azzal lépett oda, hogy „elnök úr, csinálsz velem egy közös bokszolós képet?”, amire azt a választ kapta Orbántól, hogy „persze, gyere”, aztán lekapta az „emblematikus” zöld ingét és mutatta is a bicepszét. Sőt, mivel talán abban a pillanatban Németh Kristóf volt fizikailag edzettebb állapotban, az is elhangzott, hogy „na, térjünk [erre] vissza, elkezdek gyúrni és fél év múlva nézzük meg, hogy be tudlak-e hozni”. Ennek ez a geg volt a lényege, megszülettek a képek és másnap megjelentek azok a social médiás tartalmak, amelyek összekötötték a „bicepszversenyt” a másnapi műsorral – tette hozzá.

Milyenek a benyomásai Kötcséről, és vannak-e fenntartásai a kultúra területéről – kérdezte műsorvezetőnk. Németh Kristóf elmondta, leginkább ez, tehát a kultúra, művészet kerül szóba nála, mert csak az átlag, tájékozottságra törekvő ember szintjén lát bele politikai, gazdasági kérdésekbe. Benne is nagyon sok kétség, kétely fogalmazódik meg – közölte, hozzátéve: egy ilyen közegben vannak olyan emberek, akikkel érdemes ezekről elbeszélgetni, hátha válaszokat kap. El tudja-e mondani, ha vannak ilyen kétségei, hogy nem kellene erőből lenyomni minden másként gondolkodót a kultúrában – hangzott a kérdés, amire a színházigazgató úgy válaszolt: „el tudom mondani”. Van, aki meghallgatja, de az más kérdés, hogy lesz-e foganatja. Vannak, akikkel egyetértenek ez ügyben ebben a közegben is, és vannak, akik tökéletesen mást gondolnak – jegyezte meg.

Felidézte, amikor 2012-ben a Játékszín igazgatója lett, megjelentek olyan címlapok, „voltak akkor még ellenzéki újságok”, hogy „Lévai Anikó kedvenc színésze színházat kapott bagóért” és majd biztos kitúrják onnan a Heti Hetes sztárjait meg a „libsiket”. Teltek-múltak az évek, és nemhogy nem ment el senki, csak bővült a társulat. Itt említette Gálvölgyi Jánost, Hernádi Juditot és Hajdú Steve-et, akik ugyanúgy játszottak. Azt gondolja, az ő színházi, vezetői munkája bizonyítja, hogy mennyire nem gondolja, hogy bárkit ki kellene rekeszteni azért, mert így vagy úgy gondolkodik politikailag, esetleg másik pártra húzza be az ikszet. Demokrataként az ember csak abban hihet, hogy az ő elvei szerinti konzervativizmus, mondhatni liberális konzervativizmus arról szól, hogy megengedjük a másik embernek, hogy másképpen gondolkodjon, és akkor talán elvárható ugyanez tőle is – fogalmazott.

A beszélgetésben szóba került a Sztárbox című RTL-es tévéshow is (tulajdonképpen ezt előzte meg a bicepszes kép a miniszterelnökkel), amelyben Németh Kristóf alulmaradt az első meccsén. Ezután olyan címmel jelent meg róla cikk, hogy „Bucira verték Németh Kristófot”, vagyis lényegében az volt a kérdés, hogy miért vállalta. Elmondta, ez a műsor azért is volt fontos neki, mert életmódváltást tudott elérni, leszokott a dohányzásról, leadott 12 kilót, az edzés pedig része maradt az életének. A vereségről 17 éves fia fogalmazott úgy: „apa, lehet, hogy vissza kell venned az egódból és máshova fektetned az energiáidat”.

Németh Kristóf korábban a Klubrádió műsorvezetője is volt több éven keresztül, 2017 óta a Fórum Színház igazgatója és egyedüli tulajdonosa.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: Németh Kristóf Facebook-oldala

Megbeszéljük...
2024. szeptember 10., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György