„Zajlik
Reggeli gyors

Orbán Balázs szerint szuverén ország vagyunk, a BBC szerint Putyintól függünk

12/09/2024 06:02

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Nyugat egyre inkább elhatárolódik Orbántól, Trump egyre közelebb kerül az autokrata vezetőhöz – írja az AP hírügynökség nyomán a  Deutsche Welle.

2024. szeptember 12. Reggeli gyors, részlet, 2024.09.12., Csernyánszky Judit lapszemléje
05:25
00:00

A DW hosszú cikkben keres magyarázatot Orbán csádi missziójára. Mivel Putyinnak gazdasági érdeke fűződik Csádhoz, a franciák és részben az amerikaiak kivonulása után, Orbán jó pontokat szeretne szerezni az orosz elnöknél ezzel a küldetéssel, amelyben a fia, Gáspár összekötőtisztként teljesít szolgálatot. Arra is felhívja az írás a figyelmet, hogy jó ideje katonai kormányzás zajlik az országban, s a Kreml segítette hatalomba ezeket a katonai vezetőket. S az, hogy a magyar kormány 200 katonát küld az afrikai országba, gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz a biztonság megteremtésében. Egyébként pedig nemcsak a migránsok kihelyezésében segít a száheli térség, de nyilvánvalóan Orbánnak is érdeke Csád természeti kincseinek a kiaknázása, úgyis mint olaj, urán, arany, kobalt vagy éppen lítium.

 
Orbán Gáspár 
 
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
 

Hillary Clinton, az Egyesült Államok első női elnökjelöltje is felfigyelt Trumpnak a tegnapi elnökjelölti vitában az Orbánra vonatkozó mondatra. Az X közösségi hálón megosztott ez alkalomból egy Vox.com cikket, amelyet úgy vezetett fel az egykori First Lady, hogy aki még nem ismerné a demokrácia-gyilkos magyar diktátort, akkor itt az ideje, hogy megtudja, ki dicséri Trumpot, és levonhatja ebből a következtetéseket. Ezt a bizonyos Orbánt leíró cikket 2018-ból ásta elő az egykori szenátor.

Demokrata konvenció
 
Hillary Clinton. Fotó: MTI/EPA/DNCC
 

Közleményt adott ki a Human Rights Watch amerikai civil jogvédő szervezet, miszerint a magyar kormány uniós jogot sértett, amikor Ukrajnából menekülteket rakott ki az utcára és nem gondoskodott róluk a továbbiakban. Lydia Gall kutató szerint az Európai Bizottságnak gyorsan kellene intézkednie ennek az áldatlan helyzetnek a felszámolásában. Ráadásul az ENSZ humánjogi ügyekben illetékes vezetője is azzal érvelt, hogy Ukrajnában nem ajánlatos külön térségek szerint megállapítani biztonsági zónákat, mert az ország nyugati fele éppen ugyanolyan kockázatoknak van kitéve, mint a keleti. Ezért a jogvédő szervezet szerint nemcsak újabb kötelezettségszegési eljárást kell indítani a magyar kormánnyal szemben Brüsszelnek, de nem a hagyományos utakon – tehát a kormányon keresztül – forrásokat kellene utalnia azoknak a családoknak, akik befogadják az ukrajnai menekülteket.

Nagyon sok sajtótermék, többek között a The Hill is átvette az AP amerikai hírügynökség tudósítását arról, miért tért ki Donald Trump Orbánra a Kamala Harrissel Philadelphiában tartott első elnökjelölti vitájában. Merthogy kölcsönösen körbeudvarolják egymást. Másrészt az írás megjegyzi: miközben a Nyugat egyre inkább elhatárolódik Orbántól, Trump egyre közelebb kerül az autokrata vezetőhöz. Példát ad ahhoz, miként kell megszilárdítania a hatalmát úgy, hogy közben leépíti a demokráciát. Az elnökjelöltnek pedig roppant imponál, amikor Orbán azt állítja, hogy Trumppal nem csak háború nem lett volna, de ismételt hatalomra jutásával a békét is képes teremteni Ukrajna és Oroszország között.

 
Orbán és  Putyin
 
Peking, 2023 október 17.
Facebook, 
 

Orbán Balázst faggatta a kendőzetlenül őszinte BBC műsorvezető, Stephen Sucker a Hard Talk műsorában. A műsor sorozatot indított az európai szélsőjobb erők bemutatására, s ennek keretében került sor a politikai igazgató megszólaltatására. Aki arra a kérdésre, hogy nyerésre áll-e Orbán az EU elleni politikai háborúban, azt felelte, hosszú, de fontos háborúról van szó, de meg kell vívni, mert a szabadságunkról van szó. Márpedig a progresszív liberális elit meg akarja nekünk mondani, hogyan kellene élnünk, de hát a magyarok nem szeretik, ha diktálnak nekik. Orbán cáfolta, hogy nem működnének együtt az uniós vezetőkkel. Abban is biztos, hogy a kormány ukrajnai háborús álláspontja helyesnek bizonyul legvégül. Mire Sucker figyelmeztette, az orbáni békepolitikával Oroszország oldalára állnak, mert akkor Ukrajna területének 20%-a máris orosz kézbe kerülne. Ezenfelül 6 milliárd eurós katonai segélyt tart vissza a magyar kormány Ukrajnától. Erre a magyarázat: csak így lehet véget vetni a háborúnak. Értelmetlen ez az öldöklés. S kikérte, hogy Putyin bábjának nevezzék őket. Sucker szerint a magyar kormány minden stratégiai döntése – legyen az a paksi atomerőmű bővítése, az energiabeszerzési források, vagy legutóbb az orosz és belarusz állampolgárok könnyített beengedése a schengeni zónába, azt jelenti, hogy Magyarország nem az uniós közösség oldalára állt, hanem az oroszokéra. Orbán közölte, egyáltalán nem ért egyet, mert Magyarország továbbra is szuverén ország. Nem – vágta rá a műsorvezető –, Oroszországtól függ.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.09.12., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit