„Klubrádió
Esti gyors

Orbánnak feltételek nélkül kellene a pénz

14/10/2020 03:15

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Magyarország és Lengyelország az EU kerékkötője. A többi tagállam igyekszik megegyezésre jutni, hogy elkészüljön a költségvetés és ki lehessen bontani a mentőcsomagot.

2020. október 13. Esti gyors - részlet 20.10.13. Balázs Péter
07:53
00:00

Az Európai Parlament követeli a leghatározottabban, hogy a jogállamisághoz kössék a tagországok támogatását. A 4 nagy frakció vezetője már augusztusban levelet írt az Európai Bizottság elnökének, valamint a soros elnök Németország kancellárjának, és azóta is napirenden van ez a téma. Ez a 4 frakció a teljes parlament 74 százalékát adja.

Az igazi vita a kormányok között várható, tehát az Európai Tanácsban – mondja Balázs Péter, volt uniós biztos. Orbán Viktor és lengyel kollégája feltételek nélkül akar pénzhez jutni. Ezért lebegtet vétót, ezért támad minden olyasmit, ami feltételnek tűnik, például a jogállamiság felvetését, mondván, hogy ki tudja, mi is az a jogállamiság. Igaz, hogy nehéz konkrétan meghatározni, ám az Európai Unió azért kidolgozott egy mérő rendszert, amelyet minden tagállamra egyformán alkalmaz. Az elemek tisztán látszanak: az igazságszolgáltatás, a média szabadsága, az oktatás, a kutatás függetlensége, a pártok finanszírozásának átláthatósága, mind-mind a jogállamiság meglétét jelzi.

Orbán törekvése nem tűnik célravezetőnek, még a visegrádi egységet sem tudta megteremteni. Szükség van a költségvetésre, szükség van a mentőcsomagban lévő 750 milliárd euró szétosztására mielőbb. Ez az érdeke azoknak az államoknak, amelyekben súlyos károkat okozott a vírus, például Spanyolországnak, Olaszországnak. Amennyiben mégsem fogadnák el a költségvetést az év végéig, akkor sincs tragédia, időarányosan folytatódik a mostani mechanizmus. Balázs Péter szerint most jönnek még a politikai játszmák, a 750 milliárd szétosztásánál, mert annak 2023-ig meg kell történnie, és ennek során lesznek jutalmazások, büntetések.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Esti gyors
2020.10.13. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván