„Zajlik
Megbeszéljük...

Perintfalvi: A magyar társadalmat sikerült valamelyest érzékenyíteni

14/09/2024 16:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

„A 2024-es kegyelmi botránynak, és többek között az influenszerek által szervezett nagy tüntetésnek volt olyan óriási, a társadalmat felrázó ereje, hogy egyáltalán beszélünk a szexuális visszaélésekről, az egyház is bevezetett változtatásokat” – mondta Perintfalvi Rita. Hozzátette azonban, gyanúsnak tartja, hogy a Bese Gergő botrányával egy időben megjelent pedofilügyeket épp a Pesti Srácok hozta.

2024. szeptember 10. Megbeszéljük - részlet 24.09.10. Perintfalvi Rita
13:54
00:00

Több mint egy hete robbant ki a Bese Gergő-ügy, és bár felháborodást keltett, a Megbeszéljük műsorvezetője, Bolgár György úgy véli, mégsem lett akkora visszhangja, mint amekkorára ő számított. Az Orbán Viktor irodáját is felszentelő plébánost azért függesztették fel, mert melegpartikon vett részt. A kalocsa-kecskeméti érsek múlt pénteken azonnali hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól Besét, mint dunavecsei plébánost.

Azonban akár véletlenségből, akár egy tendencia eredményeként a Népszava arról számolt be, hogy a kecskeméti plébánost is felfüggesztette a katolikus egyház, miután kiderült, hogy évekkel korábban súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen.

„Az biztos, hogy a magyar társadalmat valamelyest sikerült érzékenyíteni” – mondta a Megbeszéljük keddi adásában Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó. Hozzátette, 2015-ig, a pannonhalmi ügy kirobbanásáig – a Pannonhalmi Főapátság egyik korábbi nevelő-szerzetese ellen indult vizsgálat, veszélyeztetés miatt – nem nagyon voltak ilyen beszámolók, ezt követően sem jelent meg sok beszámoló, 2019-ig, Pető Attila ügyéig.

„Szerintem a 2024-es kegyelmi botránynak, és többek között az influenszerek által szervezett nagy tüntetésnek volt olyan óriási, a társadalmat felrázó ereje, hogy egyáltalán beszélünk erről, és nem fordítják el az emberek a fejüket, és odafigyelnek az áldozatokra, az egyház is bevezetett változtatásokat” – mondta.

„Valahogy úgy érzem, ezek az esetek, három ügy, két pedofil ügy és egy szexbotrány, nevezzük így, Bese Gergő esetét ugyanazon a napon, múlt hét pénteken [szeptember 6-án] jelentek meg. Az egyik a Válasz Online-on, és erre tulajdonképpen ráúszva a Pesti Srácoknál a két pedofil-ügy. Itt az az óriási problémám Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felé, hogy ha ő egy valóban egy korrekt feltárást szeretett volna, és akkor nyilvánosság elé áll ezzel a két üggyel, amit egyébként nagyon díjaznék, akkor nagyon rossz választás volt, hogy a Pesti Srácoknak adott interjút, hiszen nem számítanak a magyar társadalom nagy része szempontjából hiteles médiumnak” – foglalta össze Perintfalvi, hozzátéve, ez gyanút ébresztett benne.

„Hogy lehet az, hogy 2019 óta egyetlen alkalommal sem jelent meg sem egyházi, sem kormánymédiában oknyomozó anyag sem egyházon belüli visszaélésekről, és most, láss csodát, a Pesti Srácok áll bele ebbe az ügybe, sőt, állítólag ők vitték el a bizonyítékot az érseknek?” – tette fel a kérdést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Perintfalvi Ritával
2024.09.10., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György