„Zajlik
Megbeszéljük...

Ha púp van a szőnyeg alatt, az jöjjön ki minél hamarabb – mondta a katolikus egyházat érintő botrányokról a Szemlélek főszerkesztője

11/09/2024 17:02

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az elmúlt hetekben három katolikus papról is kiderült, hogy bort ittak és vizet prédikáltak. Mindhárman a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegyéhez tartoztak. Valószínűleg az egyházmegye vezetősége hibázott abban, hogy nem megfelelően válogatták ki a papjaikat – mondta Gégény István teológus a Megbeszéljük című műsorban.

2024. szeptember 11. Megbeszéljük-részlet (2024.09.11.) Gégény István
18:17
00:00

Botránysorozat sújtja a katolikus egyházat. Két papot pedofíliával gyanúsítanak, egyikük egy kecskeméti pap, H. Róbert, másikuk egy volt kiskunfélegyházi plébános, R. Gábor. Bese Gergő dunavecsei plébánosról pedig az derült ki, hogy melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal, noha nyilvános megszólalásaiban fellépet az LMBTQ-közösség ellen.

Közös mindhármukban, hogy a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye fennhatósága alá tartoztak. Egyházi körökben úgy hírlik, hogy a Bábel Balázs érsek vezette egyházmegye úgy igyekezett pótolni a paphiányt, hogy olyan jelentkezőket fogadott be, akiket nem lett volna szabad – mondta Gégény István. Mikor valaki papnak jelentkezik, akkor rengeteg szűrőn kell átmennie a képzés alatt, a Szemlélek Magazin alapító-főszerkesztője több olyan esetről is tud, mikor az alkalmatlan jelöltet elutasította az egyház – tette hozzá.

"Pont az a nagy fájdalom most, hogy népszerű, sok ember számára az egyházat, annak az üzenetét képviselő személyről kiderült ez a kettős élete, vagy a fonák élet, hogy miközben fényről beszéltek, ők a sötétben jártak" – fogalmazott Gégény István. Hozzátette, Jézus Krisztus képviselőinek, az egyház vezetőinek kötelességük lenne hallatniuk a hangjukat a botrányok kapcsán, hiszen bocsánatkéréssel lehetne visszaszerezni az egyház hitelét a jövőre vonatkozóan, illetve az adhatna garanciát arra, hogy ilyen visszaélések többé nem fordulnak elő.

"Ha van a szőnyeg alatt púp, akkor az jöjjön ki minél hamarabb" – mondta annak kapcsán, hogy az egyházon belül elkövetett bűnöknek minél hamarabb a felszínre kell kerülniük.

"Katolikusként hiányolom, és megteszem nagyon szívesen mindazok számára, akik most megtörtséget éreznek, vagy megszakad bennük valami ezen ügyek kapcsán. Én a mi nevünkben mint katolikus szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől, akit a lelkét most megsebezte ez a helyzet, mert úgy tűnik, hogy rajtam kívül nagyon nem fog más" – mondta Gégény István.

Szerinte a katolikus egyház – ahogy a keresztény közöségek mindegyike – olyan, mint egy tábori kórház: "a szeretetnek, a sebzettségnek, a tökéletlenségnek, a hiányoknak az elhordozásával vagyunk mi együtt." Hozzátette, az egyházi vezetőknek használniuk kéne a rendelkezésre álló médiafelületeket, és a saját jogukon is fel kellene szólalniuk a bűnök ellen, és nem pedig bujkálniuk a nyilvánosság elől. 

"Ha nem lesz megújulás, akkor a következő népszámlálási adatok még durvábbak lesznek. Én szerintem ideje lenne felébrednünk" – zárta az interjút Gégény István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Gégény Istvánnal
2024. szeptember 11., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György