„Zajlik
Megbeszéljük...

PSZ-alelnök a Madách igazgatójának kirúgásáról: Jogkövető magatartást büntet ordenáré módon a kormányzat

28/08/2024 21:47

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint ha Madách gimnázium kirúgott igazgatója nem akarja annyiban hagyni az ügyet, a szakszervezet és a hírek szerint a TASZ is felajánlja a segítségét, mert itt jogkövető magatartást büntet "ordenáré módon" a kormányzat. Tagadni és tiltani a digitális eszközök használatát a lehető legnagyobb ostobaság bármilyen hatalom részéről – jelentette ki.

2024. augusztus 28. Megbeszéljük / részlet, Gosztonyi Gábor (24.08.28.)
16:37
00:00

Azonnali hatállyal leváltotta a Belügyminisztérium az ország 11. legjobbjának számító VII. kerületi Madách Imre Gimnázium igazgatóját, amiért kiadtak egy közleményt arról, hogy nem veszik el a digitális eszközöket a diákoktól iskolakezdéskor.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, le kell nyugodni, mert az első gondolat ebben az esetben nem tűri a nyomdafestéket, ez a döntés vérlázító. Sok sebből vérzik a BM azonnali intézkedése, nemcsak arról van szó, hogy a rendelet megengedi azt, amit a Madách gimnázium jelzett a szülők felé, hanem arról is, hogy olyan rendeletre hivatkozva bocsátották el az igazgatót, ami még hatályba se lépett. A rendelkezés ugyanis szeptember 1-jén lép életbe. Ráadásul Pintér Sándor miniszter többször is kiemelte, hogy ő jogvégzett rendőr volt, ez súlyos hiba, "olyan vagdalkozás, pitiáner, hatalmi arrogancia", amit magánemberként is kikér magának, hát még szakszervezeti vezetőként többszörösen fel van háborodva – fogalmazott.

Felidézte: a kormány a rendelet kiadása előtti évben folyamatosan azt hangoztatta, hogy ehhez a kérdéshez semmi köze a BM-nek és a Klik-nek, hiszen a digitális eszközök használatát minden iskola maga szabályozza a házirendjében (a Madách erre is hivatkozott). Ehhez képest kijön egy rendelet, amely szembeköpi az előző év folyamatos nyilatkozatait. Az elmúlt egy évtized jogalkotását elnézve nem biztos, hogy átmennének egy egyetemi vizsgán azok, akik ilyen jogszabályokat terveznek – jegyezte meg.

Úgy viselkedünk, mint akik nem akarják tudomásul venni, hogy a negyedik ipari forradalomban akár pár hetente kijöhet egy-egy fontos technikai újítás, amely gyökeresen megváltoztatja az emberek életét. Tagadni és tiltani a digitális eszközök használatát a lehető legnagyobb ostobaság bármilyen hatalom részéről – jelentette ki. Tény, előfordul, hogy a diákok nyomkodják a telefonjaikat órán, de mennyivel jobb lett volna applikáción is elérhetővé tenni a tananyagot – fűzte hozzá. Ez a rendelet viszont azt mondja, hogy térjünk vissza a ’70-es, ’80-as évekbe, a tanár menjen fel a katedrára, beszéljen 45 percet, a diák biflázza be, aztán büfizze vissza a következő órán, ha feleltetik. Ehhez képest van egy gimnázium, amely felvállalja, hogy haladva a korral, a modern technikai eszközöket felhasználva tud tanítani, és erre ad olyan választ a hatalom, amit teljesen példátlannak nevezett Gosztonyi Gábor.

Hangsúlyozta, ha az igazgató nem akarja annyiban hagyni az ügyet, a szakszervezet és a hírek szerint a TASZ is felajánlja a segítségét, mert itt jogkövető magatartást büntet "ordenáré módon" a kormányzat. Arra a kérdésre, hogy ez felháborítja-e a magyar oktatásban dolgozókat, a szakszervezeti vezető úgy válaszolt: nem véletlenül nyáron hozza ezeket a rendeleteket a kormányzat, a pedagógusok táboroztatnak vagy pihennek, a diákok élvezik a nyarat, ezért azt gondolja, hogy itt sajnos megint késői ébredés lesz. De – mint fogalmazott – a pedagógusok "agylobot fognak kapni", hogy még ezt a pluszfeladatot is a nyakukba varrják. Hozzátette, nagyon igyekeznek felhívni a kollégáik a figyelmét arra, hogy ne vállaljanak el semmit addig, amíg jogilag nincs tisztázva a felelősség kérdése. Hiszen itt már nem 5-10 ezer forintos készülékekről van szó, amelyeket össze kellene szedniük és a nap végén kiosztaniuk.

"Nekem a Macskafogó vége jut eszembe, amikor a macskákat benyeli a kutya, és látszik egy röngtenképen, ahogy minden eszközt kiráznak belőlük, majd kigurulnak hátul teljesen megjavulva" – ironizált Gosztonyi Gábor. Hozzátette, a diákok nagyon kreatívak, ha nem az ő igényeiknek megfelelő lesz a helyzet, így is, úgy is megtalálják a módját, hogy széttrollkodják. Szerinte lehetnek olyan teljesen fölösleges konfliktusok is, amikor az óra fele azzal megy, hogy "- Add ide!", "Nem adom". 

Az interjút a szerda esti, Madách Imre Gimnázium előtti tüntetést megelőzően készítettük. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MKKP / Facebook

Megbeszéljük...
2024. augusztus 28., szerda 16:05
Műsorvezető: Bolgár György