„Zajlik
A lényeg

2014-ben a közmunkások miatt nyerhetett 2/3-dal a Fidesz

19/10/2021 13:36

| Szerző: Klubrádió

A Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) kutatója, Reizer Balázs munkatársaival azt vizsgálta legújabb kutatásában, hogyan függ össze a közmunka és a Fidesz támogatottsága – írja a Telex.

Közgazdászok egy kutatás keretében megvizsgálták, hogy van-e összefüggés az egyes településeken jelenlévő közmunka és a Fidesz támogatottsága között. Úgy tűnik van, sőt becsléseik szerint a 2014-es választásokon akár 5-6 mandátumot is hozhatott a Fidesznek a közmunka, tehát akár ezen is múlhatott a párt újabb kétharmados győzelme.

Felzárkózási program indul Csörögön
Csörög, 2021. január 28. Közmunkások dolgoznak a felzárkózási program indulásáról tartott sajtótájékoztató után a Pest megyei Csörögön 2021. január 28-án. Mellettük Rétvári Bence KDNP-s országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Szorcsik József polgármester. A településen 400 millió forintból indul felzárkózási program a Máltai Szeretetszolgálat részvételével. MTI/Kovács Attila
 
 

A közmunka-programban lévő emberek nem feltétlen meggyőződésből, hanem egyszerűen félnek, hogy még ezt a szerény megélhetésüket is elveszíthetik. Mivel a közmunka nem alanyi jogon jár, hanem az önkormányzatok döntik el, hogy ki lehet közmunkás, így ígéretekkel vagy fenyegetéssel könnyen mozgósíthatók a Fideszre leadott szavazásra. A kutatásból kitűnik, hogy minél több a közmunka egy településen, annál többen szavaznak rájuk.

Mivel azt azonban a kormány dönti el, hogy a települések hány közmunkást vehetnek fel, így a kormány a közmunkás helyek számának variálásával jutalmazhatják, illetve büntethetik a polgármestereket, illetve a településeket a választási eredmények függvényében.