„Zajlik
A lényeg

A koronavírus miatt lezárták Sanghajt

28/03/2022 07:27

| Szerző: Klubrádió

A kínai nagyvárost, Sanghajt hétfőtől két szakaszban lezárják, miután a covidos esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett, írja az MTI.

A helyi hatóságok vasárnapi közleménye szerint mától a város keleti felében található lakónegyedeket zárják le öt napra, és megkezdik az ott lakók tesztelését.

A város nyugati felét péntektől zárják és tesztelik.

 

Koronavírus – Kína
 
Koronavírus – Kína
 
Sanghaj, 2022. március 15. Koronavírus-tesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én. Kína szárazföldi részén az előző hét során az újonnan azonosított, belföldi fertőzésből eredő Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelső járványhullám óta nem látott szintre emelkedett. MTI/EPA/Alex Plavevski
Fotó: Alex Plavevski
 

 

Az ötnapos lezárás idején az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be. A futárok nem léphetnek be a lakónegyedek területére, a címzetteknek a járványügyi dolgozók viszik el a lakás bejárati ajtajához az érkezett csomagot.

Az éppen lezárt városrészben található cégeket arra szólítottak fel, hogy vagy folytassák a tevékenységüket átmenetileg zárt rendszerben – ilyen esetekben a dolgozók nem hagyhatják el a munkavégzés területét, és nem érintkezhetnek a munkatársaikon kívül mással -, vagy oldják meg, hogy a dolgozóik otthonról lássák el a munkájukat.

Március 1. és 26. között Sanghajban 12 513 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A csaknem 25 millió lakosú városban vasárnap 50 Covid-megbetegedést és 3450 tünetmentes fertőzöttet regisztráltak, ami a legnagyobb napi esetszám volt a járvány kezdete óta. Vasárnap Csilinből 1086 újabb megbetegedést és 907 panaszmentes fertőzöttet jelentettek. A március eleje óta kialakult járványhullámot a koronavírus omikron BA.2 altípusának terjedése okozza, ezt a variánst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívül fertőzőnek nevezte.