„Zajlik
A lényeg

MOK: Sok háziorvost meg sem kerestek a szerződéstervezettel, pedig jövő héten indul az új ügyeleti rendszer

23/09/2024 11:55

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Gondot okozhat az is, hogy az új rendszerre eddig mindössze 261 jelentkeztek, pedig a zavartalan működéshez minimálisan 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség.

Visszalépésnek értékeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a fővárosban októbertől bevezetendő új alapellátási ügyeletet, melyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányít majd – írja a Népszava.

Ennek lényege, hogy október 1-től, ha kisebb baj van, már Budapesten is a 1830-as telefonszámot kell tárcsázni, ahol képzett szakember kérdezi ki és osztályozza a hívó panaszait: ha szükséges, ügyeleti pontra irányítja a pácienst, ha kell egy mobil ügyeletest küldenek hozzá, a súlyosabb esetekben riasztják a mentőt.

Ügyeleti pont 15 helyszínen lesz a fővárosban, emellett 14 mobil ügyeleti egység vonul ki házhoz, ha szükséges. A fővárosban emellett két 24 órás, éjjel-nappali ügyeleti pont is lesz, az egyik a kilencedik, a másik a második kerületben.

Keczéry Attila, a MOK titkára, zuglói háziorvos a Népszavának adott interjúban azonban több problémára is rámutatott a rendszerrel kapcsolatban. Ezek egyike az orvosok túlterheltsége. Budapesten Budapesten reggel nyolctól este nyolcig vannak rendelések, az eközben kialakult „lefedetlen” időszakokat eddig a 24 órás ügyeleti szolgálatok látták el, ezek azonban a váltással megszűnnek.

Mivel az új rendszerben minden háziorvos a saját területéért lesz felelős, Keczéry szerint az a háziorvos, amely megtartja az eddigi esti rendeléseit is, azokon a napon 12 órán át felelős lesz a területén élők ellátásáért.

Gondot okozhat az is, hogy az új rendszerre eddig mindössze 261 jelentkeztek, pedig a zavartalan működéshez minimálisan 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség. Ezt tetézi, hogy több kerület háziorvosa a mai napig nem kapott „behívót”, illetve szerződés-tervezetet a mentőszolgálattól. Azaz, ha akarnának sem tudnának szerződni az orvosok, hiszen meg sem kereste őket az OMSZ.