„Zajlik
A lényeg

Ausztriában is legális lett az eutanázia

17/12/2021 11:29

| Szerző: Klubrádió

A Benelux-államok és Spanyolország után Ausztriában is engedélyezett az eutanázia. Megszavazta az eutanáziatörvényt csütörtökön az osztrák parlament.

Ausztriában a tartósan súlyos vagy halálos betegségben szenvedő felnőttek a jövőben segítséget vehetnek igénybe az öngyilkossághoz, gyógyszertárakban szerezhetnek be olyan gyógyszereket, amelyekkel a halált előidézhetik. Az eutanázia azonban szigorú feltételekhez kötött: Az érintetteknek, akik igénybe kívánják venni, legalább 18 évesnek kell lenniük. Ezenkívül betegségük súlyosságát orvosi diagnózissal kell igazolni. Az érintett személynek legalább két orvossal kell konzultálnia, nekik azt kell megállapítaniuk, hogy a személy képes-e önállóan és tudatosan meghozni az öngyilkosságáról szóló döntést. Ezenkívül 12 hetes várakozási időt kell betartani annak biztosítása érdekében, hogy a döntés valóban megalapozott legyen, és ne válsághelyzetből szülessen. A halálos betegségben szenvedők esetében ez az időszak mindössze két hét – írja az euronews.

 

"A most elfogadott törvény tiszteletben tartja az emberi méltóságot" –mondta Alma Zadic igazságügyi miniszter, az Osztrák Zöld Párt képviselője.