„Zajlik
A lényeg

Az oroszok több mint két év után elfoglalták Vuhledart

2/10/2024 20:05

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Vuhledar városát, amelyet az ukrán erők Moszkva két és fél évvel ezelőtti teljes körű inváziójának kezdete óta védtek.

Ukrajna keleti katonai parancsnoksága szerdán megerősítette, hogy felszólította a Vuhledar egyes részein még harcoló csapatait, vonuljanak vissza, nehogy bekerítsék őket – írja a BBC.

Oroszország több mint két éve próbálja elfoglalni ezt a várost, hogy északabbra előrenyomulhasson, és elérje a regionális közlekedési csomópontokat, például Kurahovét és Pokrovszkot.

A Kreml-párti katonai bloggerek előző nap több olyan videót tettek közzé, amelyeken orosz katonák láthatók zászlókkal különböző vuhledari épületek tetején. A donyecki regionális hatóságok kedden megerősítették, hogy az orosz csapatok már majdnem elérték a városközpontot, és egyes jelentések szerint az ukrán erők még mindig kitartanak egyes városrészekben.

A BBC beszélt a 72. dandár két katonájával, akiknek sikerült elhagyniuk a várost a végső támadás előtt, és új pozíciókat foglaltak el ugyanazon a területen. Azt állítják, hogy csapataik kivonultak a városból.

Az elmúlt napokban az ukrán katonáknak gyalog kellett megtalálniuk az utat Vuhledarból, mivel másképp nem lehetett evakuálni őket – mondta egy névtelenséget kérő géppuskás.

Sokakat megöltek és megsebesítettek az orosz drónok és a tüzérség, amikor megpróbáltak távozni, mondta egy másik katona. Sokan pedig eltűntek.

Moszkva az Ukrajna elleni teljes körű invázió 2022 februári kezdete óta sok támadást indított a város elfoglalására, de eddig mindegyik kudarcot vallott. A háború egyik legnagyobb tankcsatájára is ott került sor tavaly.

A frontális támadások helyett az orosz hadsereg nemrégiben áttért kedvenc taktikájára, a szárnyak mentén előrenyomulásra, hogy bekerítse a célpontot. A múlt hónapban elfoglalták a nyugatra fekvő Precsisztivka falut és a keletre fekvő Vodyane települést, hogy két oldalról helyezzék nyomás alá a várost.

Moszkva hatalmas fegyver- és csapatfölénye – egyes katonák hét az egyhez arányra becsülték az erőviszonyokat – lehetővé tette, hogy áttörjék az ukrán védelmi vonalakat a szárnyak mentén, és megközelítsék Vuhledart.