„Zajlik
A lényeg

Balog Zoltán: A járvány figyelmeztetés, hogy nem lehet csak úgy „átlépkedni a család határait”

23/11/2021 16:44

| Szerző: Klubrádió

„A határokat nem tisztelő embert figyelmezteti a járvány, aki azt gondolja, hogy büntetlenül át lehet lépni a teremtési rendben gyökerező határokat, lehet röpködni a világban, át lehet lépni a tudományok, a nemzet, a család határait” – mondta Balog Zoltán volt emberminiszter, református püspök kedden Berekfürdőn. Szerinte tehát az ipari turizmus mellett a vírus elterjedéséhez vélhetően hozzájárult az is, hogy máshol mást gondolnak a családról – írja a 444.

Balog Zoltán egykori emberierőforrás-miniszter, püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kedden a Berekfürdő tartott zsinati ülésen tartott beszédet többek között a járványról, a református törvények reformjáról és a református felsőoktatásról.

Szerinte a Covid-19 „nem Isten büntetése, még csak nem is Isten üzenete, ugyanakkor érdemes az ige fényében megvizsgálni.” Ennek alapján úgy látja: ilyen globális, az egész világot érintő válság utoljára az őstörténetben volt, Bábel tornya vagy az özönvíz történetének idején, érdemes hát – folytatta –, ezen ószövetségi szövegek alapján értelmezni a világjárványt.

„A határokat nem tisztelő embert figyelmezteti a járvány, aki azt gondolja, hogy büntetlenül át lehet lépni a teremtési rendben gyökerező határokat, lehet röpködni a világban, át lehet lépni a tudományok, a nemzet, a család határait” – mondta Balog, amit a 444 cikke szerint nehéz másként értelmezni, mint hogy a globalizáció és az iparivá váló nemzetközi turizmus mellett a vírus terjedéséhez hozzájárult az is, hogy a nyugati világban család alatt mást (is) értenek, mint például Magyarországon.

A cikkben hozzátették: azért is valószínű, hogy a volt miniszter az LMBTQ-közösségek terjedésére utalt, mert néhány hónappal ezelőtt már egyszer kifejtette, hogy egyházával egyetemben nem tudja elfogadni a homoszexualitást. Ám hogy ennek mi köze lehet a koronavírushoz, erre nem tért ki a püspök, ahogy a szavait idéző MTI sem.

Balog Zoltán beszélt még a református egyház törvényeinek reformjáról és arról is, hogy a felsőoktatási modellváltásból szerinte a református egyetem se maradhat ki. Úgy fogalmazott: komoly tárgyaláson vannak túl a minisztériummal, de még nem állnak túl jól. Balog szerint a Károli Gáspár Református Egyetemen is szükséges az átalakítás a hatékonyabb működéshez.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)