„Zajlik
A lényeg

Brüsszeli nem Orbán Viktor kérésére

24/11/2021 08:02

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság udvariasan ugyan, de nemet mondott Orbán Viktor kérésére, amelyben a Magyarország ellen folyó bizonyos kötelezettségszegési eljárások lezárását kérte.

A magyar miniszterelnök hétfőn írt levelet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben azt kérte, a testület függessze fel a Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárásokat, mert azok "aláássák a tagállamok területi és nemzeti integritását, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit". Orbán szerint erre azért lenne szükség, mert a lengyel határon lévő migrációs helyzetben új jogi környezetre van szükség. A kérést Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is támogatta – írja az Euronews.

Az EB a kérést udvariasan, de gyorsan elutasította. A bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász a Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy ezeknek az eljárásoknak szigorú szabályai vannak és nem lehet politikai alapon megszüntetni őket. "Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik" - mondta, majd hozzátette: "Politikai okokból, vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást".