„Zajlik
A lényeg

EB: 9 hónap után lejár az uniós oltási igazolás

21/12/2021 18:27

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság döntésének értelmében az uniós oltási igazolás minden tagállamban egységesen a második oltás beadásától számított kilenc hónapig lesz érvényes. A rendelkezés februári bevezetését követően májusi, vagy későbbi, illettve harmadik oltással lehet utazni Európában.

A szerdán a Bizottságban elfogadott szabály alapvetően az egységesítésről szól, arról, hogy minden tagállamban ugyanannyi, kilenc hónapos (pontosan 270 napos) legyen az EU-s Covid-igazolás kötelező elfogadási időszaka – írja a Telex.

Idáig a Covid-igazolványnak nem volt hivatalosan megállapított határideje, mondván az oltások megkezdésekor még nem állt rendelkezésre elég tudományos bizonyíték, hogy meddig védenek ténylegesen a vakcinák. Ez az, amit most pótolnak: a 270 napos szabályt a második védőoltástól számítják (az egydózisú Janssennél pedig értelemszerűen az első és egyetlen oltástól). A kilenc hónapot az indoklás szerint a harmadik oltás ajánlott időpontjához (ez az egészségügyi hatóságok szerint hat hónapon belül szükséges) képest számítják, ráhagyva három hónap fórt, hogy a tagállamok hatóságai és egészségügyi rendszerei fel tudjanak készülni az új szabályokra.

Az egységes rendelkezés február 1-jén lép hatályba. A meglévő Covid-igazolványokon ezt követően sem lesz feltüntetve lejárati idő, de az applikáció beolvasásakor automatikusan érvénytelenként fogja kezelni a rendszer a túl régen felvett második oltásokat. A harmadik oltásoknak egyelőre nincs hivatalosan megállapított érvényességi ideje.