„Zajlik
A lényeg

Ég a csernobili erdő, betiltották Oroszországban a Zelenszkij-interjút

28/03/2022 08:38

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút adott független orosz újságíróknak, de ezeket a felvételeket és mondatokat Oroszországban nem fogják látni, ugyanis az orosz állami médiafelügyelet, a Roszkomnadzor figyelmzetette a sajtót, hogy senkinek nem szabad közzétenni interjút az ukrán elnökkel.

Zelenszkij az interjúban arról beszélt, hogy milyen méltatlanul bánnak az orosz hatóságok a saját elhunyt katonáikkal, akiket otthagynak vagy „szemetes zsákban” viszik haza. Az ukránok ilyen esetben már megvertek volna valami helyi hatalmasságot, ezért mint mondta, nem érti az oroszokat.

Napok óta ég az erdő Csernobil környékén, a lezárt zónában. Ide az 1986-os katasztrófa óta nem léphet ember, mert magas a sugárzás. Attól tartanak, hogy a füst sugárzó port szállíthat a zónán kívüli világba, de az orosz hatóság szerint nincs veszély, és nem nőtt a sugárszennyezés.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Csernobil, 2022. március 11. A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a csernobili atomerőműről 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Maxar Technologies
Fotó: Maxar Technologies
 

 

Németországban bejelentették, hogy büntetni fogják, ha valaki az orosz inváziós erők szimbólumát, a Z-t használja. Alsó-Szászország és Bajoroszág már készíti a tiltásról szóló rendeletet, és hasonlóra készülnek Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg parlamentjei is.

Hétfőre virradóra az oroszok az 55 ezer lakosú Rubizsnét bombázták, lakóházat is ért találat, halottakról is érkeztek hírek. 

Kijevben mától az iskolák online működnek.

Az ukránok szerint több mint 600 orosz katona holttestét vitték Nyizsnyij Novgorodba. Az elesettek mind a 47. páncélos hadosztály és az 1. páncélos hadsereg egykori katonái közül kerültek ki. (444, 24.hu)