„Zajlik
A lényeg

Elmenekült a volt kazah elnök, Szijjártó türk tanácskozásra készül

7/01/2022 20:57

| Szerző: Klubrádió

Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök és szűkebb családja elhagyta a közép-ázsiai államot, ahol napok óta rezsimellenes tüntetők csapnak össze a fegyveres erőkkel. A korábban Orbán Viktor kormányfő a magyar kipcsakok elnökének nevezett politikusnak vélhetően van hová mennie. Szijjártó Péter külügyminiszter Türk Tanácsban vitatja meg a kazahsztáni helyzetet.

Nem tud Kazahsztánban bajba jutott magyarokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a magyar külképviseletek folyamatosan kapcsolatban vannak a közép-ázsiai államban tartózkodó magyarokkal – erről írt Szijjártó Péter, a tárca vezetője Facebook-oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is közölte, Kazahsztán Magyarország stratégiai partnere, ezért a kormányzat szorosan figyelemmel követi az ott zajló eseményeket. Január 6-án, csütörtökön felvették a kapcsolatot a Türk Államok Szervezetének (a korábbi Türk Tanács) főtitkárával, és jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést, miszerint külügyminiszteri szintű, rendkívüli videókonferencia jöjjön létre. A kazah fél kérésére ezt magyar idő szerint kedd reggelre hívta össze az üzbég soros elnökség.

Tüntetés Kazahsztánban
 
 Almati, 2022. január 5. Tüntetők állnak a rendőrök sorfalával szemben. A tiltakozások Zsanaozen városban január 2-án kezdődtek, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. MTI/AP/Vladimir Tretyakov
 
 

A 24.hu beszámolója szerint az Orda kazahsztáni hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy letartóztatták Nurszultan Nazarbajev korábbi kazahsztáni elnök unokaöccsét, a Nemzetbiztonsági Bizottság volt első alelnökét, Szamit Abist. Erről a Meduza című független orosz hírportál és oknyomozó oldal számolt be a kazahsztáni zavargásokról szóló legfrissebb hírösszefoglalójában.

Ugyanez a hírügynökség azt állítja, hogy a most 81 éves, két évvel ezelőtt váratlanul lemondó, Nazarbajev és közvetlen családtagjai elmenekültek Kazahsztánból. A volt kazah elnök – akit korábban Orbán Viktor kormányfő a magyar kipcsakok elnökének nevezett – és rokonsága az elmúlt húsz év során számos luxusingatlant vásárolt össze nyugati országokban több százmilliárd forint értékben.

Az egykori szovjet tagköztársaságban az üzemanyagárak emelkedése miatt törtek ki tüntetések, amelyek gyorsan erőszakos összecsapásokká váltak a demonstrálók és a rendőrség, illetve a katonaság között, a civilek kormányzati intézményeket támadtak meg. Az események kezdete óta több tucat tüntető és rendőr vesztette életét. ,Az ország elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev bejelentette, hogy a katonák már figyelmeztetés nélkül is tüzelhetnek. Az államhatalom a tüntetőket terroristaként kezeli, Tokajev azt mondta, „húszezer bandita” támadta meg Almati városát. Az elnök külföldi segítséget kért a rezsim elleni megmozdulások leverésére, amit meg is kapott, az országba már megérkeztek az oroszok vezette katonai erők.