„Zajlik
A lényeg

Felgyorsult az orosz kivándorlás

28/03/2022 10:10

| Szerző: Klubrádió

Százezernél is több hosszú távú vízumot adtak ki uniós országok külföldieknek egy évtized alatt. A legtöbbet kínaiaknak és oroszoknak. A G7 gazdasági portál szerint ezeket a programokat még most, Ukrajna orosz megtámadása után sem állították le mindenhol.

Még most is olvasható hirdetés, ami befektetésért letelepedést kínálnak oroszoknak, legalábbis a cikk szerint a Kommerszant orosz gazdasági napilap március 16-án is hirdetett ilyen lehetőséget.

De nézzük a számokat: egy 2021-es tanulmány szerint tíz év alatt 3 milliárd euró befektetésért cserébe 4 ezer orosz kapott európai uniós országokban állampolgárságot és 20 ezer letelepedési engedélyt.

Most felgyorsult a kivándorlás Oroszországból: március közepéig 200 ezren hagyták el az országot, azóta még többen: programozóból március 23-ig 70 ezer hagyta el az országot, áprilisig 170 ezer távozóval számolnak az iparágban.

 

Ukrajnai háború - Oroszország
 
Ukrajnai háború - Oroszország
 
Moszkva, 2022. március 27. Orosz vodkával teli palackok sorakoznak a francia Auchan áruházlánc egyik üzletének polcán a Moszkvától 50 km-re délre fekvő Podolszkban 2022. március 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Auchan áruházlánc és összes termékének bojkottjára szólított fel, mivel a cég nem vonult ki az orosz piacról az ukrajnai háború miatt. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt számos nyugati cég szünetelteti vagy korlátozza működését Oroszországban. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Fotó: Makszim Sipenkov
 

Eddig csak 877 oroszt sújtott az EU beutazási korlátozással.

Magyarországon a korrupciógyanús letelepedési kötvényprogram keretében számos, Putyinhoz szorosan kötődő személy kapott magyar útlevelet. Ők most bármikor az EU-ba utazhatnak – még az orosz hírszerzés vezérének családja is. A súlyos átláthatósági hiányosságokkal jellemzett programot leginkább Rogán Antal és Habony Árpád köreihez sorolták, és ez becslések szerint több tízmilliárdos kárt okozott a magyar államnak, írja a lap. Külföldön egyre több ország állítja le ezeket a ajánlatait, jelenleg csupán Máltán lehet 740 ezer eurós befektetését útlevelet kapni, amivel a fejlett világba bárhova vízum nélkül utazhat.