„Zajlik
A lényeg

Fudan: 25 ezren aláírták a népszavazási ívet

21/12/2021 17:17

| Szerző: Klubrádió

A Mindenki Magyarországa Mozgalom állítása szerint a Nemzeti Választási Iroda "folyamatosan és szándékosan nehezíti az egységes ellenzék aláírásgyűjtését".

Már 25 ezer aláírást gyűjtöttek össze a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, valamint az MKKP aktivistái a múlt csütörtökön indult népszavazási kezdeményezés támogatására – írja a hvg.hu.

Hétfőn még arról számoltak be a szervezők, hogy az aláírásgyűjtés sokkal jobban halad, mint várták.

A témában egy másik közleményt is kiadtak, amely a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól érkezett. Szerintük a Nemzeti Választási Iroda "folyamatosan és szándékosan nehezíti az egységes ellenzék aláírásgyűjtését a népszavazási kezdeményezéshez".

"A Nemzeti Választási Iroda minden lehetséges eszközzel hátráltatja a kormányváltó népszavazásához szükséges 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését. Budapest főpolgármesteréhez ma eljuttatott tájékoztatójuk szerint csak december 23-án tudnak további íveket biztosítani" – írták.

Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Közölték, a pótlólag megigényelt aláíróíveket 2021. december 17-én kérvényezték az NVI-től. „A máskor órákon belül nyomtatványokat előállíttatni képes közhivatal most egy hetes határidővel nyomtatja az egyébként térítési díjas íveket. A 2021. december kikért íveket is az ígért 13-a helyett csak 15-én délután vehették át a kezdeményezők. Az ilyen aljas játszmák kitervelői életükben egyetlen hónapot sem éltek álláskeresési járulékon és nem jelent gondot nekik gyermekeik kollégiumi elhelyezése sem” – írták.

A MMM szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden azt állította, jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása. Ez szerintük nem igaz, „a kormány húzza az időt, a Nemzeti Választási Iroda pedig asszisztál ehhez”.