„Zajlik
A lényeg

Gázáremelés: Kazahsztánban elsöpörte a kormányt

5/01/2022 10:22

| Szerző: Klubrádió

Tömegek mentek az utcára Kazahsztánban, a fővárosban Almatiban is, miután majdnem duplájára emelték a gáz árát, a rendőrök próbáltak megálljt parancsolni a tüntetőknek, de szerdán reggel Aszkar Mamin kazah kormányfő lemondott. Ezt Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadta – jelentette be az államfő hivatala.

Tüntetés Kazahsztánban
 
Tüntetés Kazahsztánban
 
Almati, 2022. január 5. Rendőrök sorfalat állnak a tüntetők előtt Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. MTI/AP/Vladimir Tretyakov
Fotó: Vladimir Tretyakov
 

 

A volt szovjetköztársaság ásványi anyagokban gazdag ország, most Tokajev arra utasította a továbbiakban csak megbízottként dolgozó minisztereket és a helyi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más társadalmilag fontos fogyasztási cikkekre is – írja az MTI.

Utasította az ügyvivő kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását.

Tokajev pár napja a tüntetések miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki Almatiban és Mangisztauban, és azt mondta, hogy belföldi és külföldi provokátorok állnak az erőszakos cselekmények mögött. A tüntetéseken 100 rendőr is megsérült. Több mint 200 embert vettek őrizetbe.