„Zajlik
A lényeg

Január 1-től emelik a polgármesterek fizetését

14/12/2021 18:41

| Szerző: Klubrádió

Váratlanul a polgármesterek fizetésének jelentős emeléséről döntött kormánypárti javaslatra az Országgyűlés egy friss törvénymódosítás elfogadásával – írja a hvg.hu. A polgármesterek fizetése a település lélekszámához kötötten, átlagosan mintegy 30 százalékkal nő, de lesznek köztük olyanok is, akiknek a havi illetménye a másfélszeresére nőhet jövőre. De még nem látszik, honnan lesz hozzá forrás.

Ahogy a hvg beszámolt róla, az utolsó parlamenti ülésnapon egy sor más jogszabály mellett elfogadta az Országgyűlés a polgármester fizetésének emelését is, ami magukat az érintetteket is meglepte, mivel az illetményemelésről szóló kormánypárti javaslat hirtelen került bele egy kulturális témájú törvénymódosító csomagba. 

Az elfogadott módosítás szerint 2022. január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása. A települési polgármesterek fizetése pedig a korábban alkalmazott, a vezetett település lélekszámához kötött, sávos rendszerben átlagosan mintegy 30 százalékkal nő, de lesznek olyan polgármesterek is, akiknek a havi illetménye a másfélszeresére is nőhet jövőre. (A lap táblázatban mutatta be a jelenlegi és a várható új fizetések közötti különbséget: például az 500-nál kisebb lélekszámú települések vezetői eddig 299 ezer, jövőre 520 ezer forintot kaphatnak.)

A hvg felhívja a figyelmet az intézkedés „szépséghibájára”: az előterjesztők javaslata szerint külön forrást nem rendelnek a költségvetésből az önkormányzatoknak, hogy fedezhessék az illetményalap emelését. Az önkormányzatoknak eszerint maguknak kell előteremteni a forrást a béremelésre, miközben a járvány, illetve a kormányzati elvonások miatt amúgy is feszítettek a költségvetési kereteik.