„Zajlik
A lényeg

Januártól fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan tanárokat

21/12/2021 16:31

| Szerző: Klubrádió

A kedden megjelent rendelet értelmében január 3-ától fizetés nélküli szabadságra küldik azokat a tanárokat, akik nincsenek beoltva. Ez alól csak az emberi erőforrások minisztere adhat felmentést.

Kedden megjelent az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza, hogy mi történik azokkal a pedagógusokkal, akik december 30-áig nem veszik fel a számukra kötelezően elrendelt, koronavírus elleni oltást – írja a 24.hu.

 
Fotó: Pixabay

Azokban az intézményekben – így a magyar állami közoktatásban is – ahol kötelezően elrendelték az oltást, január 3-ától fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat. A portál felhívja a figyelmet arra is, hogy az óvodapedagógusok számára az önkormányzatok tehetnék kötelezővé a vakcina felvételét, de a legtöbb helyen nem tették.

A rendelet kitér arra, hogy az emberi erőforrások minisztere – az Operatív törzs javaslatának figyelembevételével – mentesítheti a foglalkoztatottat a fizetés nélküli szabadság alól. Miniszteri határozat alapján a tanév biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető, a 2022-es esztendőben ugyanakkor óraadóként csak oltott vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető új jogviszony.