„Zajlik
A lényeg

Korlátozások jöhetnek az idősotthonokban

26/10/2021 08:33

| Szerző: Klubrádió

A járványügyi adatok országszerte romlanak, egyre többen kerülnek kórházba. A fővárosvezetés a romló adatok tükrében a mai napon határoz a bentlakásos intézményekben érvényes korlátozásokról.

Az augusztus vége óta ismét hetente ülésező Fővárosi Operatív Törzs mai megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák-e a kijárást – írja a Népszava.

A lap megszólaltatta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, aki szerint vizsgálják, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot, ahogy azt néhány kerületben már előírták. Ezzel a korábbi intézkedéseket is ideértve, végére is érnek a jogszabályi lehetőségeiknek.

Országszerte romalanak az adatok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatása szerint a szennyvízminták SARS-CoV-2 koncentrációja az előző hetek lassú ütemű növekedéséhez képest erőteljes emelkedést mutatott Budapesten, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Tatabányán, valamint a Budapest környéki agglomerációban – írja a 42. heti adatokról a 24.hu.

Csökkenés egyedül Miskolcon volt tapasztalható.

"Valamit tenni kell"

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint az előző év azonos időszakában – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa kedd reggel az M1-en.

A 24.hu cikke szerint Szlávik János arról is beszélt, hogy, a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul majd a járvány. Feltételezése szerint novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám.

Hangsúlyozta, most az oltás azért is fontos, mert, aki azt megkapta, sokkal kisebb valószínűséggel adja tovább a fertőzést. Ráadásul az oltással – 80-90 százalékban – meg lehet akadályozni a betegség súlyos lefolyását – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e Magyarországon újabb óvintézkedések bevezetésére, azt válaszolta, egészen biztos, hogy valamit tenni kell.