„Zajlik
A lényeg

Karácsony fogadott arra, hogy hány körzetet nyer meg az ellenzék

28/03/2022 19:16

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester fogadott egy barátjával arra, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet behúzza az ellenzék. Az se tudja elképzelni, hogy 40-nél kevesebb egyéni körzetet nyerjenek, de szerinte iszonyatosan szoros lesz az eredmény a választáson.

Karácsony Gergely az Azonnalinak egykori politikai elemzőként azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény lesz a választáson, az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja.

„Egy ellenzéki összefogással szemben Fidesz már 2018-ban is valószínűleg kikapott volna. (…) Most megvan az összefogás, kérdés, megvan-e a 2018-ban még meglévő társadalmi többség. Ezt persze nem tudhatjuk pontosan, de szerintem semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban” – fogalmazott a Párbeszéd társelnöke.

A főpolgármester szerint a közvélemény-kutatásoknál jobban lehet következtetni a korábbi eredmények elemzéséből egy adott választás kimenetelére. „2002 óta a felmérések átlaga nagyon jelentősen felülméri a Fidesz támogatottságát” – mondta.

„Ők is tudják, hogy itt nekünk 18/18. Én már fogadtam is egy közismert barátommal, hogy Budapesten mind a 18 választókerületet csont nélkül behúzzuk” – fogalmazott. az ország polgáribb régióiban az ellenzék meglepően jól fog szerepelni, a Fidesz ott javít, ahol az ellenzéknek eleve kevés esélye volt a győzelemre.

A főpolgármester kizártnak tartja, hogy 40 egyéni körzetnél kevesebbet szerezzen az ellenzék. 40 másikban abszolút a Fidesz az esélyes, a maradék 26 körzet nagy része inkább az ellenzék felé dől, van egy listája, amelyen 57 nyerhető körzet szerepel, de elemző énje szerint eljuthatnak 65-ig is.