„Zajlik
A lényeg

Leállhat a tömegközlekedés Budapesten, mert az állam nem fizet

23/11/2021 07:25

| Szerző: Klubrádió

Akár már a hét második felében egész Budapesten megbénulhat egy időre a közösségi közlekedés, ha a kormány nem fizet – írja a Népszava. A kormány ugyanis hónapok óta nem utalja a fővárosnak járó és a költségvetési törvényben előírt 12 milliárd forintos normatívát. Ez az állam hozzájárulása Budapest közösségi közlekedésének működtetéséhez. Ez a költségek alig 7 százalékát jelenti, 60 százalékot a fővárosi önkormányzat fizet a többit az utasok.

SztrĂĄjk - BKV
 
BKV-buszok
Fotó: KoszticsĂĄk SzilĂĄrd
 

 

Már tavaly is késlekedtek, de az idén a szerződéstervezetet sem küldte meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium, és Palkovics László miniszter tárgyalópartnert sem jelölt ki az egyeztetésekhez.

A BKV csütörtökig húzhatja a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Az önkormányzat az utasokat is tájékoztatni fogja arról, hogy a kormány bliccel. Ha a pénz nem érkezik meg, akkor felmerül a közösségi közlekedés korlátozása. Ez nem járatritkítást jelent, hanem a közösségi közlekedés teljes leállítását Budapest egész területén. A kérdésről még nem született döntés.