„Zajlik
A lényeg

Merkely: Itt az ötödik hullám

7/01/2022 09:05

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt napokban 100 alá "esett" a napi covid-halálesetek száma, de a fertőzések száma elkezdett növekedni, pénteken reggel Merkely Béla, a SOTE rektora a Kossuth rádióban pedig közölte, ez már bizony az ötödik járványhullám.

Az első két járványhullámért 2020-ban a vuhani változat volt a felelős, a harmadikért a brit, a negyedikért a delta variáns, ezt a mostani járványt pedig az omikron variáns okozza. Csak tegnap több mint kétmillió új esetet jegyeztek fel világszerte, és Magyarországon is több tízezer új eset lesz Merkely szerint.

Az omikron variáns nagyon fertőzőképes, „kihasználja a legkisebb rést is”, de elsősorban az oltatlanokra veszélyes, mert náluk nincs meg az alapimmunitás, amely a szervezet egészét érintő vírushatástól megvédi őket, mondta a szakember.

Az omikron tünetei, torokfájás, láz, orrfolyás, fejfájás, de az oltottaknál a fájdalom csak 1-2 napos lehet.

Közben megjöttek a csütörtöki hivatalos covid-adatok, ami szerint 6524 új fertőzöttet igazoltak. Ismét száz fölött acovid-ban elhunytak száma: 101-en hatak meg tegnap (így a covidban elhunytak száma 39 780 főre emelkedett).

3070 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. 3 217 724 fő vette fel a harmadik oltást. 

(Telex)