„Zajlik
A lényeg

Négy-öt nemzetközi repteret építene a kormány vidéken

14/10/2021 18:59

| Szerző: Klubrádió

Komoly repülőtér-létesítési tervei vannak a kormánynak hosszabb távon. Magyar Levente külügyi államtitkár egy budapesti konferencián beszélt arról, hogy a kormány stratégiájában négy-öt Budapesten kívüli nemzetközi repülőtér, valamint tucatnyi további üzleti repülőtér építése szerepel.

A Kelet-Európai Intermodális Konferencián Magyar Levente azt mondta, azt szeretnék, hogy minden jelentősebb magyarországi város elérhető legyen business jettel. „Nem kell mindenhova nagygépes kapacitású repülőtér, de Nyíregyházának kell egy tisztességes, másfél kilométer hosszú kifutópályájú repülőtér, hogy ha üzleti partnerek érkeznek, például a fejlesztés alatt álló záhonyi térségbe, akkor ne kelljen Budapestről vagy Debrecenből autózniuk” – mondta az államtitkár az MTI tájékoztatása szerint.

Magyar Levente arról beszélt, hogy az 5-8 éves fejlesztési terv eredményeként a mostani egy helyett 4-5 komolyabb repülőtere lesz az országnak, üzleti forgalom bonyolítására alkalmas leszállópályákat pedig tucatnyi helyen hoznak létre. Mint elmondta ezzel párhuzamosan a piaci szereplők olyan teherszállítási gépek fogadására alkalmas egységeket fognak fejleszteni, amelyek a magyarországi légi szállítást új dimenziókba helyezik.

A Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett jelenleg négy nemzetközi reptér működik papíron Magyarországon: Debrecen és a sármelléki Hévíz-Balaton repülőtér mellett hivatalosan Győr-Pér és a Pécs-Pogány reptérnek is ez a minősítése – teszi hozzá a Telex.