„Zajlik
A lényeg

Orbán leszínészezte az ukrán elnököt, aki hozzá hasonlóan jogot végzett

27/03/2022 12:32

| Szerző: Klubrádió

"Én jogász vagyok, abból a tudásból élek, amit a jog világában gyűjtöttem. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze" – mondta Orbán Viktor vasárnap a Kossuth rádióban. Azonban Volodimir Zelenszkij is jogot végzett, életrajza szerint 2000-ben szerzett jogi diplomát a Kijevi Nemzeti Gazdaságtudományi Egyetemen.

Orbán Viktor miniszterelnök a közrádió Vasárnapi Újság című műsorában az alábbi „kérdést” kapta a műsorvezetőtől: Jó, akkor is, én megnéztem ezt a felvételt, és miután kommunikációval foglalkozom elég régóta, az látszott, hogy így kamerába nézni, ahogy Zelenszkij nézett, csak egy professzionális színész tud. Erre azzal válaszolt, hogy az ukrán elnök valóban színész, majd az újabb kérdés.

„Csak azt mondom, hogy nem érezte éppen ezért úgy, hogy egy megrendezett jelenetben ül?” A miniszterelnök szerint az európai politika nagy része megrendezett jelenetekből áll, ebben nincs semmi rendkívüli, ettől még komolyan kell venni az ilyesmit.

Majd közölte: „... én jogász vagyok, én onnan jövök, azzal a tudással élek, amit a jog világában gyűjtöttem össze. Aki színész, az meg azzal a tudással él és abból dolgozik, amit színészként gyűjtött össze”.

Közismert, hogy Orbán Viktor jogász végzettségű, az ELTE jogi karán diplomázott 1987-ben. Volodimir Zelenszkij pedig valóban színészként vált ismertté hazájában, de ő is jogot végzett, életrajza szerint 2000-ben szerzett jogi diplomát a Kijevi Nemzeti Gazdaságtudományi Egyetemen.

Az egyetem elvégzése után egyikük sem jogászként helyezkedett el. Csak míg Orbán az itthoni rendszerváltás után rögtön bekerült a parlamentbe (és ott ül azóta is, tehát szigorúan véve „a jog világában”, noha jogász munkakörben egy percet sem töltött), addig Zelenszkij a szórakoztatóipar felé mozdult, producerként és színészként dolgozott, mielőtt 2019-ben Ukrajna elnöke lett.

(via Telex, kiemelt kép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)