„Zajlik
A lényeg

Orbánnak Jézus és Barabás jutott eszébe a választásról

28/03/2022 21:52

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök Gajdics Ottó kormánypárti publicistának hangsúlyozta, hogy ez a választás nem lefutott meccs: "Mindegy mit mutatnak a felmérések, ott mindig történhet valami. Egészen biblikus alapja is van ennek: Jézus-Barabás." Azért a kormányfő szerint olyan nagy baj sincs, mert "Okos nép a miénk, átlát a szitán, érti, hogy miről van szó".

A kormánybarát Médianéző által alapított Jótollú magyar újságíró-díjjal kitüntetett Gajdics Ottóval ült le beszélgetni a miniszterelnök a választás utolsó hetének kezdetén – számol be a 444. A Hír Tv-s beszélgetésben Orbán Viktorhoz hasonlóan a műsorvezető se mondta ki se Márki-Zay Péter, se Gyurcsány Ferenc nevét, előbbit az „Ön össze-vissza beszélő kihívójaként” jellemezte, utóbbit pedig „a baloldal igazi vezetőjeként” emlegette.

Orbán szeretné, ha Magyarországnak erősebbek lennének a külkapcsolatai, lennének tengereink, és tankereken szállíthatnák a gázt, de a realitás az, hogy csöveken jön a gáz. Ha nem jön a gáz, akkor megállna a magyar gazdaság, mert nem lesz olaj és gáz. Ezért küzd az ellen, hogy a szankciókat kiterjesszék az energiahordozókra. Szerinte úgy lehet Magyarország függőségét csökkenteni, ha javarészben nukleáris forrásból és napenergiából fedezik az energiaszükségletünk 90 százalékát. Persze mindig lesz valamennyi Oroszországból érkező energiaforrás. De a cél az, hogy ne függjünk tőle.

A választásra rátérve úgy fogalmazott: az országot járva azt látja, hogy ezt a bonyolult geopolitikai összefüggésrendszert, „ami az orosz-ukrán háború és az ahhoz való magyar viszony meg az amerikaiak abban játszott szerepe”, a magyar emberek kristálytisztán és világosan értik. „Okos nép a miénk, átlát a szitán, érti, hogy miről van szó. Én nem tartok attól, hogy azért hozna rossz döntést a hétvégén a magyar nép, mert ne tudta volna, hogy mi a választás tétje.”

Azért hangsúlyozta azt is, hogy az április 3-i választás nem lefutott meccs, hanem nyílt küzdelem, mert van egy rejtélyes része, ami mérésekkel felderíthetetlen:

„Mindegy mit mutatnak a felmérések, ott mindig történhet valami. Egészen biblikus alapja is van ennek: Jézus-Barabás. Tehát hiába várja az ember, hogy a józan ész alapján világos, hogy hova kellene szavazni. Meg az elmúlt 12 év eredményei alapján is elég világos, hogy csak a Fidesz tudja a békét, a biztonságot meg az elért eredményeket megvédeni.”

Ezért el kell menni választani, hanem a hasonszőrűeket is el kell vinni: barátot, családot, munkatársat. „Ha mindannyian elmegyünk, akkor meglesz az eredmény. De csak akkor.” Orbán Viktor a népszavazáson is magas részvételre számít.

(Kiemelt képünk illusztráció, Orbán Viktor a Kossuth rádióban, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)