„Köszönjük
A lényeg

Oroszokat szállító gépet lőttek le a polgárháborús Szudánban

22/10/2024 15:21

| Szerző: Klubrádió

Oroszország szudáni nagykövetsége közölte, hogy kivizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint lelőttek egy teherszállító repülőgépet orosz legénységgel Dárfúrban, a hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű paramilitáris szervezet közötti polgárháború egyik kulcsfontosságú csataterén – számolt be a BBC.

A repülőgép, amelyet orosz gyártmányú Il-76-osként azonosítottak, felszerelést és gyógyszereket szállított a hadsereg által ellenőrzött el-Fasher városába - közölték katonai források a szudáni médiával.

Hétfőn az RSF közölte, hogy lelőtt egy orosz gyártmányú, az egyiptomi hadsereg által vezetett gépet, amelyet civilek bombázásával vádolt – bár azt Antonovként azonosították. Egyiptom tagadja a vádakat, amelyek szerint katonai támogatást nyújtana a szudáni hadseregnek a 18 hónapja tartó konfliktus során.

A fővárosban, Kartúmban működő orosz nagykövetség közölte, hogy együttműködik a szudáni katonai vezetésű kormánnyal, hogy további információkat gyűjtsenek a balesetről és a fedélzeten tartózkodókról. A Sudan Tribune hírportál szerint a legénység minden tagja - köztük három szudáni és két orosz állampolgár – életét vesztette a balesetben.

Az RSF azt állítja, hogy nála van a repülőgép fekete doboza, és lefoglalták a repülőgéppel és annak küldetésével kapcsolatos dokumentumokat. A baleset állítólagos helyszínéről készült felvételeken az RSF katonái láthatók, akik a repülőgép roncsai mellett orosz útleveleket és személyi igazolványokat tartanak.

A hadsereg és az RSF között 2023 áprilisában kezdődött a hatalomért folytatott küzdelem, amelyet az ENSZ a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett. Egyes becslések szerint a háború tavalyi kezdete óta akár 150 000 embert is megöltek. Az ENSZ pedig úgy becsüli, hogy a háború kitörése óta több mint 10 millió embernek - a lakosság mintegy ötödének - kellett elhagynia otthonát.