„Zajlik
A lényeg

Tóth Bertalan: Mikor hozzák nyilvánosságra az orosz energiaszerződéseket?

9/05/2023 10:40

| Szerző: Klubrádió

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arról kérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a 2023. áprilisában tett moszkvai útja során kötött megállapodások részleteit?  – számolt be a 24.hu.

A külügyminiszter moszkvai útja után arról beszélt, hogy olyan megállapodásokat kötöttek, amelyek biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását a következő időszakban is. Ugyanakkor a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta, nem kötöttek új  gáz-, olaj- vagy atomenergia-szerződéseket. Hiszen a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződést 2014-ben, a hosszútávú gázszerződést  2021-ben írtok alá, és a hosszú távú olajszerződésünk is több évvel ezelőtti.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Tóth Bertalan,
Budapest, 2019. december 2.
 
 Fotó: Kovács Attila / MTI
 

Tóth Bertalan szerint ellentmondásosak a nyilatkozatok, valamelyik esetben hazudott a miniszter: "a magyar nyelv szabályai szerint, illetve jogi értelemben a meglévő szerződés módosítása már új szerződésnek minősül". Tehát tisztáznia kellene a helyzetet.

Szijjártó helyett Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt a képviselőnek:

"Új szerződés megkötésére nem került sor. A paksi beruházásról szóló szerződések több mint kilenc éve köttettek. A háborútól és a szankcióktól függetlenül is jelentősen változott a műszaki és technológiai környezet, ezért ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kellett nyúlni."