„Zajlik
Publicisztika
Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete

Az utóbbi időben egyre több a gumicsont, ami szerintem a kormányzási krízis egyik legbiztosabb jele. Úgy látszik, egyre több az állami- és egyházi botrány, amiről el kell terelni a figyelmet.

Disznóság - Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Disznóság - Szénási Sándor jegyzete

Ami biztosnak látszik: a régi emberek távozása. Ezt a DK is tutira veszi a maga keserű módján, midőn a korábbi csapat letűnését az emberiség elleni totális bűncselekménynek próbálja beállítani.

A simogató pofon - Dési János jegyzete
Publicisztika

A simogató pofon - Dési János jegyzete

A lényeg, ettől még a pofon - akárhogy is nevezzük, ez bizony alapos megszorítás. Nyilván a százmilliárdokkal kitömött rendszerpropaganda lelkesen szajkózza a szöveget: ez kérem nem megszorítás, mert az csak a gyurcsányi időkben volt, meg Brüsszelben, meg a Sorosnál meg a nemváltó óvódások. Ez csak kiigazítás, esetleg elhalasztás vagy ilyesmi. Persze pofon ez, méretes.

A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete

Szóval, miközben a kínai érdekek szerint és kínai hitelből épülő Belgrád-Budapest vasútvonal építéséhez az Orbán család bányájából szorgalmasan szállítják a követ, az egyre-másra felhúzott akkugyárakat lassan be lehet zárni. Ha nem, akkor a gyártáshoz szükséges gigantikus mennyiségű víz és elektromos energia szépen ki fogja szárítani a magyar gazdaság egy részét. A pillanat uralása – mint a Fidesz alapvető stratégiája – ilyen módon működik.

Közfinanszírozott, vagy nem lesz – Selmeci János jegyzete

20/09/2024 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Egyszerre peches és szerencsés vagyok, mert belenőttem abba a világba, amikor az újságírókra kis túlzással már tényleg csak azoknak van szükségük, akik néznek, hallgatnak, olvasnak minket, esetleg meg akarnak venni. Amikor először mondtam be a rádióba a számlaszámot, meg a telefonszámokat, amiken csekket lehet kérni, még felvetődött a „tarhálás” vádja, mára szinte mindenki ezt csinálja azok közül, aki mögött nincsen valamelyik kormány.

2024. szeptember 20. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2024.09.20.
02:37
00:00

Jó napot kívánok, Selmeci János vagyok, és tíz éve önöktől kapom a fizetésemet.

Először is köszönöm szépen.

Másodszor egyszerre peches, és szerencsés vagyok, mert belenőttem abba a világba, amikor az újságírókra kis túlzással már tényleg csak azoknak van szükségük, akik néznek, hallgatnak, olvasnak minket, esetleg meg akarnak venni. Amikor először mondtam be a rádióba a számlaszámot, meg a telefonszámokat, amiken csekket lehet kérni, még felvetődött a „tarhálás” vádja, mára szinte mindenki ezt csinálja azok közül, aki mögött nincsen valamelyik kormány. A független média ugyanis vagy közfinanszírozott lesz, vagy nem lesz.

Aligha lesz már olyan világ, amikor a pártok és politikusok a saját, közpénzes hirdetésekkel megtolt Facebook-oldaluk helyett a médián keresztül próbálják majd elérni a választókat, kockáztatva, hogy esetleg visszakérdezünk. Nem valószínű, hogy a közösségimédia-cégek hirtelen jó ötletnek látják majd, hogy vicces videók és a mesterséges intelligencia által kreált cuki nénis fotók helyett újra közéleti tartalmakat dobáljanak fel a felhasználóknak, így aztán a cégek sem hozzák vissza a hirdetéseiket hozzánk, pláne, hogy megosztott sem lesz kevésbé a társadalom, miért a gumicsizmás Orbán-Gyurcsány-cikkek mellett akarná bárki eladni a mosóporát. Summa summarum: csak önökre számíthatunk.

Mivel Magyarország sem lesz gazdag ország hirtelen, az állampolgárok aligha tarthatnak életben minden médiumot. Az újságíró tartalmat gyárt, és a tartalom a tartalommal versenyzik; nem csak a közpénzzel vagy nemzetközi hátszéllel megtolt versenytársakkal, hanem a Netflixszel, a BL-közvetítéssel és a Patreonon támogatott podcasttal is versenyzünk az önök figyelméért, ebből pedig aligha következik más, mint ami a versenyből általában; kevesebben, de jobbak leszünk.

Hála annak, hogy az Európai Unió jogbiztonságát élvezzük, kizárólag önökön, a nézőkön, olvasókon, hallgatókon múlik, hogy kit tartanak meg közülünk. Ha lesz Klubrádió öt év múlva, akkor azért lesz, mert jobb rádiót fogunk tudni csinálni annál, mint amit most csinálunk, amúgy meg különben minek is.

Ezért mondtam, hogy peches és szerencsés is vagyok. Semmit sem látok már az ömlő hirdetési pénzekből, látok viszont embereket, sokszor névről, arcról ismert hallgatókat, akiknek fontos, amit mi itt csinálunk, fontos még akkor is, ha napi tizensok óra új tartalomból senkinek sem fog minden tetszeni.

És mégis támogatnak minket. Néha azt érzem, hogy önök nálunk sokkal jobban tudják, hogy miért.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. szeptember 20-i adásában hangzott el.