„Ki
Megbeszéljük...

A színházi szakszervezet támogatását nem szabad kiszivárogtatni, Vidnyánszky mégis megtette

11/07/2024 19:12

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) felajánlotta a segítségét a Nemzeti Színházban megsérült két színésznek. Ennek részleteit nem szabadott volna nyilvánosságra hozni, Vidnyánszky Attila a színház főigazgatója ezt mégis megtette. Savanyu Gergely, a Színházi Dolgozók Szakszervezet elnöke arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a szakszervezet szeretne egy híd lenni a politikai árkok felett a színházi szakmában.

2024. július 11. Megbeszéljük-részlet (2024.07.11.) Savanyu Gergely
14:55
00:00

A Színházi Dolgozók Szakszervezete felajánlotta, hogy segít a Nemzeti Színházban tavaly novemberben történt baleset kivizsgálásában, viszont mivel itt nincs alapszervezete a szakszervezetnek, ezért jogi akadályba ütközött a segítségnyújtás – mondta Savanyu Gergely. A SzíDoSz elnöke hozzátette, noha a két megsérült színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó nem tagjai a szervezetnek, a szakszervezet mégis felajánlotta nekik a segítségét.

Ugyanakkor a szakszervezet által adott segély személyes adatnak számít, amihez külső félnek nincsen köze. Ennek ellenére Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója az Origo-interjúban közölte, hogy a szakszervezet hányszor utalt segélyt a balesetet szenvedett színészeknek. 

Erre csütörtökön a szakszervezet közleményben reagált: "A SzíDoSz ezúton szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az általunk végzett segélyezés, a segélyezettek személye, valamint a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat! Mindezek nyilvánosságra hozataláról kizárólag a segélyezett dönthet! A munkáltató nem hivatkozhat a szakszervezet által adott segélyekre, főképp nem nevesítheti az érintett személyét. Mivel jelen esetben ez megtörtént, vizsgálatot kezdeményezünk, hogy kiderítsük, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz” – fogalmaztak. 

Savanyu Gergely a Klubrádióban kiemelte, hogy a szakszervezet hídként működik a színházi világot megosztó politikai árkok felett. Hangsúlyozta, hogy "azokban az esetekben, amikor emberi élet vagy egészség forog kockán, akkor nem beszélhetünk politikai oldalakról".

A szakszervezet "kiáll ezért a szakmáért, és megpróbál tenni azért, hogy a szakmai érdekek érvényesüljenek a sokszor érthetetlen politikai érdekek helyett" – fogalmazott Savanyu Gergely.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Savanyu Gergellyel
2024. július 11., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György