„Zajlik
Esti gyors

Elemző: a magyar gazdaság nagyon rosszul teljesített a második negyedévben

30/07/2024 22:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője hangsúlyozta, a magyar gazdaság a második negyedévben nagyon rosszul teljesített. Az idei első negyedévhez képest gazdasági visszaesést látunk, bár ennek mértéke csak 0,2 százalékos. A kormány az év elején az éves átlagos teljesítményre építi a narratíváját, ennél 4 százalék körüli értéket tűztek ki célul, de egyre nehezebbnek látszik a 2 százalékos gazdasági növekedés elérése is – tette hozzá.

2024. július 30. Esti gyors / részlet, Virovácz Péter (23.12.05.)
06:25
00:00

A KSH első becslése szerint 1,5 százalékkal volt nagyobb a magyar gazdasági teljesítmény az idei második negyedévben, mint tavaly ilyenkor, ez naptárhatástól megtisztítva 1,3 százalékot jelent.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az Esti gyorsban hangsúlyozta, azt a legfontosabb elmondani, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben nagyon rosszul teljesített. A negyedéves gazdasági teljesítményt elnézve az idei első negyedévhez képest gazdasági visszaesést látunk, habár ennek mértéke csak 0,2 százalékos.

Az említett, 1 százalék fölötti növekedési számok az előző év azonos időszakához képest mutatják a helyzetet, ami szerinte nem sokat jelent. A kormány pedig egy másik mutatóra, az úgynevezett éves átlagos teljesítményre építi a narratíváját, ennél 4 százalék körüli értéket tűztek ki célul, amikor nekiindultunk az idei évnek. A friss adat beérkezésével azonban az a helyzet, hogy már a 2 százalékhoz is „valami irtózatosan erős második félévet kellene produkálnia a magyar gazdaságnak, ami egész egyszerűen nem úgy tűnik, hogy benne a zsákban”.

Varga Mihály pénzügyminiszter a külső tényezőket okolja; a szakértő szerint az igaz, hogy a német gazdaság nem bővült olyan mértékben, de az euróövezet a vártnál jobb teljesítményt nyújtott, és az amerikai gazdaság is illetve dinamikusabban bővült, tehát vannak belső problémák is. Mégpedig: nagyon óvatosak a háztartások, nem fogyasztanak, nem költenek, a vállalatok is hasonlóan járnak el, nem hajlandók beruházni, nincsenek megrendeléseik, felfutó és pozitív kilátásaik, ráadásul időről időre újabb adót is kapnak a nyakukba. Tehát ilyen környezetben nyilvánvalóan nem éri meg nekik elkölteni a pénzt beruházásra.

Nem látunk rá a teljes képre, de a régió összességében felülmúlja a magyar gazdaság teljesítményét. Ha megnézzük, hogyan alakulnak a növekedési várakozások a friss adatok alapján, akkor az látszik, hogy a magyar gazdaságot illetően az elemzők inkább lefelé húzzák a várakozásokat, pesszimistábbá váltak, a régióban viszont inkább javult az összkép valamelyest. A magyar gazdaság tehát leszakadóban van, nincsenek meg azok a motorjai, amelyek képesek lennének ilyen helyzetben hajtani.

A szakértő szerint komoly problémát okozhat a mezőgazdaság helyzete, mert éves összesítéseket nézünk, és 2023 kifejezetten jó év volt. Megint aszály van, voltak jégkárok, összességében az idei még átlagos év se lesz, inkább átlag alatti, vagyis az ipar mellett az agrárium is fékezi a növekedést. Tehát egyre nehezebbnek látszik a 2 százalékos gazdasági növekedés elérése – húzta alá Virovácz Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kiss Dániel

Esti gyors
2024. július 30., kedd 18:22
Riporter: Kárpáti Iván