„Ki
Esti gyors

Böcskei: Megjelent az antiorbánizmus 2.0

4/07/2024 23:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet ügyvezetője szerint mivel a teljes népességen belül nagyon közel van a Fidesz és a Tisza támogatottsága, 30 áll a 23 százalékkal szemben, kétségkívül megtörtént az átrendeződés, új szakasz indult a magyar politikában. Megjelent egy "antiorbánizmus 2.0", amely nem mutatja a korábbi problémákat, esetleg új ellentmondásokat hordoz, de ehhez még hozzá kell szokni.

2024. július 04. Esti gyors / részlet, Böcskei Balázs (24.07.04.)
08:28
00:00

Csaknem egy hónappal a júniusi európai parlamenti és önkormányzati választás után az IDEA Intézet szerint kevesebb mint 10 százalék a különbség a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága között.

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet ügyvezetője az Esti gyorsban elmondta: azon érdemes elgondolkodni, hogy meddig „árad a Tisza”. Ugyanis a teljes népességen belül nagyon közel van a kormányzó párt és a Magyar Péter-féle szervezet támogatottsága, 30 áll a 23 százalékkal szemben. Az Orbán-rezsim elmúlt 14 évének tükrében az, hogy egy szervezet és nem egy konglomerátum (mint az ellenzéki összefogás) legyen ilyen közel a kormánypárthoz, a ritka pillanatok közé tartozik. Talán az első ciklusban volt hasonló, annak is a közepén, 2012 körül. Ha enyhe is a győzteshez húzás, hiszen az EP-n csaknem 30 százalékot kapott a Tisza, most 32 a biztos pártválasztóknál, de kétségkívül megtörtént az átrendeződés, új szakasz indult a magyar politikában – jelentette ki.

A 2022-es ellenzéki összefogással kapcsolatos kérdésre úgy vélekedett: annak minőségi és nem mennyiségi kérdésnek kellett volna lennie. Persze kétségkívül van integráló ereje egy együttműködésnek, ezt mutatja például Karácsony Gergely 2019-es győzelme, illetve több budapesti kerületi, vidéki városi siker. Azonban, mint fogalmazott, megjelent egy „antiorbánizmus 2.0”, amely nem mutatja a korábbi deficiteket, elismerésbeli hiányokat, amelyeket a korábbi ellenzéki szereplők, esetleg új ellentmondásokat hordoz – de ehhez még azért hozzá kell szokni –, és ez megindította a választókat egy esélyes jelölt irányába.

Szerinte ebben a negyedévben még biztosan nagy lesz a várakozás, a figyelem Magyar Péter irányába, hogy mihez kezd most. Az a 30 százalék, amely a kormánypártra mond igent, létező hálózatra, társadalmi beágyazottságra szavaz. Magyar Péter viszont most érkezett meg oda, ahol a Fidesz 1990-ben volt – mondta –, bár a környezet nagyon megváltozott, a digitális világban könnyebb szervezetet építeni, láthatóságot elérni. Ezzel együtt a jövő év végére már látni kell, hogy milyen csapattal indul egyéniben a Tisza Párt, sok feladat áll előttük.

A felmérésben feltették azt a kérdést is, hogy egy most vasárnapi választáson kire szavaznának a választópolgárok, és mint kiderült, négy párt jutna be: a Fidesz és a Tisza mellett a DK és a szélsőjobboldali Mi Hazánk. Politikatörténetileg unikális helyzet az, jelezte Böcskei Balázs, hogy az egykori összefogás parlamentben ülő tagjai közül négy nem éri el nemhogy az 5 százalékos bejutási küszöböt, de a teljes népességen belül még az 1 százalékot sem. Ezek az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik. Vagyis a korábbi összefogás hat pártja közül négyből már nem kérnek a választók, „a nulla az nulla”, ami elég sokatmondó ezen pártok jövőjét illetően – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024.07.04., csütörtök 18:15
Riporter: Hardy Mihály