„Támogassa
Esti gyors

Kisszerű csatazaj – Hardy Mihály jegyzete

10/02/2022 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Értem én, hogy egy marék bolhát könnyebb elterelgetni Budapestről Vácig a sínek között, mint egyben tartani hat ellenzéki pártot, de könyörgöm: alig ötven egynéhány nap van hátra a választásokig! Az ellenzéki pártok hercehurcája a tét nélküli köztárságielnök-jelölésről, így ebben a formában biztosan kontraproduktív.

2022. február 10. Esti gyors - részlet 22.02.10. Hardy Mihály jegyzete
02:56
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában… ezen a köztársaságielnök-választáson? No, nem Novák Katalin jelölésén, mert ezen nincs mit gondolkodni: a Fidesz-KDNP tagjai, soraik között Völner Pállal, a szűk kétharmados többségre támaszkodva simán megválasztják. A volt családügyi miniszter, akinek személyére örök bélyegként ráégett az OV-22-es feliratú fülbevaló, alighanem simán besétálhat a Sándor-palotába. Oda, ahol elődjének tevékenységéről legfeljebb annyit jegyeztünk meg, hogy a 15-ös damil végére vajon karabineres forgókapoccsal rögzíti-e az etetőkosarat, vagy hurkot köt rá.

Hanem az ellenzéki pártok hercehurcája a tét nélküli köztárságielnök-jelölésről legalábbis szöget ütött a fejembe. Azért tét nélküli, mert jelöltjüknek – az imént elmondottak miatt – szemernyi esélye sincs az ország első számú közpolitikai méltóságának posztját betölteni. Mindössze egy olyan politikai gyakorlatról lenne szó, amelyben a hat ellenzéki párt felmutathatna egy hiteles alternatívát, egy olyan jelöltet, aki valóban minden magyar számára elfogadható. De nem hármat vagy négyet!

Értem én, hogy egy marék bolhát könnyebb elterelgetni Budapestről Vácig a sínek között, mint egyben tartani hat ellenzéki pártot, de könyörgöm: alig ötven egynéhány nap van hátra a választásokig! Tudom, hogy nehéz dolog a demokrácia, meg hogy az érdekek bonyolult egyeztetéséről, összehangolásáról szól, és azt is tudom, hogy erő- és időigényes gyakorlatról van szó. De vajon miért kell ezeket a vitákat a nyilvánosság elé kivinni? Miért nem lehet házon belül, saját belső körben elintézni a jelölést, ráadásul úgy, hogy ennek legfeljebb kommunikációs, azaz PR-értéke van?

Függetlenül attól, hogy melyik párt vezetője hol síel, meg hogy ki tartózkodik éppen itthon, és ráér-e? Egyáltalán: miért kell a közvéleményt olyan kérdésekkel bombázni, hogy ki vállal és ki nem miniszteri posztot egy olyan kormányban, ami még meg sem alakult, hiszen az ellenzék még meg sem nyerte a választásokat? Ha így folytatják… nos Önökre bízom a mondat a befejezését.

Értem én, hogy egy bolsevik típusú pártban, ahol a vezér egymaga dönt mindenről – sokkal könnyebben megy a posztok elosztása. De ez a kisszerű csatazaj, ami most az ellenzéki köztársaságielnök-jelölés körül zajlik – ebben a formában – biztosan kontraproduktív.

Különösen, hogy egy olyan poszt betöltéséről van szó, aminél az emberi nagyság mércéjét rendkívül magasra állították. Az éppen száz éve született Göncz Árpád személyében…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2022. február 10-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
Forrás: Pixabay