„Zajlik
A lényeg

Meghalt Karsai Dániel

29/09/2024 07:25

| Szerző: Klubrádió

Több éve küzdött a gyógyíthatatlan ALS betegséggel.  Halálhírét öccse, Karsai Péter posztolta a Facebookra.

Elhunyt szombat este Karsai Dániel alkotmányjogász, aki a gyógyíthatatlan autoimmun betegsége kapcsán kezdett jogi küzdelme miatt több éve a magyar közélet országosan ismert közszereplője is volt. 

Karsai Dániel több mint három éve küzdött a halálos ALS betegséggel, amely az akaratlagos izmok, így a  mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős szervek gyengülését, majd a betegség előrehaladtával teljesen leállását okozza.  Az alkotmányjogász nem csak a betegséggel, hanem a jogrendszerrel is éveken át tartó küzdelmet folytatott, népszavazást kezdeményezett az aktív eutanázia engedélyezéséért, a büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályának módosításáért. Mindezt annak érdekében, hogy azok a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg.

 
Karsai Dániel
Forrás: Facebook
 

Karsai Dániel kezdeményezésével a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is foglalkozott, és nem találták azt megalapozottnak. A strasbourgi testület szerint az eutanázia kérdésének szabályozásáról saját hatáskörben dönthetnek az államok, az aktív eutanázia tiltása nem sérti Karsai Dániel emberi jogait. Karsai Dániel egyik döntésbe sem nyugodott bele, és még idén nyáron is további jogi lépéseket helyezett kilátásba a gyógyíthatatlan betegek emberi méltóságának tiszteletben tartásáért vívott küzdelemében. Fellépésével elérte, hogy a probléma az országos közbeszéd folyamatosan tárgyalt elemévé vált.

Az alkotmányjogász más közéleti ügyekben is véleményt nyilvánított, legutóbb Orbán Balázs, a miniszterelnök politikia igazgatójának az '56-os forradalmat és szabadságharcot valamint Ukrajna Oroszországgal szembeni védekezését párhuzamba állító, az erősebbel szembeni megadás mellett érvelő kijelentéséről írt véleményt. Ez volt Karsai Dániel utolsó posztja. Ebben többek közt úgy fogalmaz, gyáva népnek nincs hazája, jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni.


Karsai Dániel 47 éves volt. Halálhírét öccse, Karsai Péter közölte a Facebookon.