„Zajlik
Galaxis kalauz

Megszólítással mérhető viszonyok

22/06/2024 06:25

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A roma művészek ragadványneveitől az írói névalkotásokon át az uralkodók okozta fordítási nehézségekig vezetett a Galaxis kalauz ezen a héten. Útközben megvizsgáltuk a megszólítások történetének egyes fejezeteit; a nagyságosok, az elvtársak és az urak korát.

2024. június 19. Galaxis kalauz (2024. június 19., szerda 15:00)
49:28
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Néhány hete a nevek, elnevezések, megszólítások fontosságát járjuk körül. Úgy a mindennapokban, mint a fantázia világában.

A realitások világában a személynévadást mára szabályok korlátozzák, tudtuk meg Dr. Bauko János nyelvésztől. Az általa sorolt példákból nyilvánvalóan látszik, hogy a születendő gyermek érdekében ellenőrzik, illetve kötik engedélyhez az addig be nem jegyzett nevek használatát. A becenevekre természetesen nem vonatkoznak szabályok. Ahogy hivatalosan annak sincs tilalma, hogy valaki a tulajdonsága alapján kapjon a saját közösségétől nevet. Akár olyat, amit nem neki, hanem róla mondanak. Ezek a ragadványnevek gyakrabban negatív tartalmúak, de van pozitív eredetű, ami akár saját képzésből született, vagy öröklődött a családban.

Dr. Bauko Jánossal, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatójával a 280. epizódban először a roma muzsikusok jellegzetes ragadványneveiről beszélgettünk, majd a becézéssel kapcsolatos szokásokról. Elmondta, gyakori volt régebben a névcsonkítással születő becenév, amikor például a keresztnév első felét hagyták el, mint az Ilona esetében, amelyből Lonka lehet, vagy az Alfrédnél, ami pedig Frédi.

A nyelvész továbbá a megszólítások történetét röviden összefoglalva elmondta, hogy az egyes történelmi korszakok hogyan változtatták meg időről időre a vezetéknévhez kapcsolódó, tiszteletre utaló megszólító neveket, mint a nagyságos, vagy később az elvtárs.

Dr. Slíz Mariann, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének egyetemi tanárával ezen a héten folytattuk a beszélgetést. Bemutatta a sci-fi és a fantasy műfajban rejlő névadási lehetőségeket és esetleges hibákat. Ennek ábrázolására több példát a Trónok harca című regényfolyamból választott. Elmondta, hogy a fantázia szülte világokban hemzsegnek ugyan a legkülönlegesebb nevek és területi elnevezések, akár egész földrészeké, vagy planétáké, de nem feltétlenül találunk itt többet, mint egy szépirodalmi, de a valóságon alapuló könyvben.

Továbbá szóba kerültek azok a tulajdonnevek, amelyeket híres íróinknak köszönhetünk.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Galaxis kalauz
2024. június 19., szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes