„Klubrádió
Szavakon túl

Stefanovics: Mindig valami retardált figurát alakítok

2/12/2023 16:00

| Szerző: Gőzsy Kati

Stefanovics Angéla és Szervét Tibor színészpár összeházasodtak, derült ki a Klubrádió november 26-ai Szavakon túl című műsorában. Az itt bejelentett hírt azóta tucatnyi újság átvette. A beszélgetésben nemcsak erről volt szó: szó volt még a színésznő alkoholista, olimpikon súlyemelő édesapjáról, Stefanovics Imréről, retardált szerepekről, a főiskolai lázadásokról és a meztelenségről.

2023. november 26. Szavakon túl (2023. november 26., vasárnap 13:00): Stefanovics Angéla
50:46
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Lehoczky Mirjam

"A mostani partnered Szervét Tibor igen jeles magyar színművész, ami elsőre meglepetést is szülhet, elképzelve a két karaktert" – mondta a műsorvezető, Kadarkai Endre már a beszélgetés legvégén. "Igen, sokan megdöbbentek, hogy mi mit keresünk egymás mellett, de most már több mint három éve vagyunk együtt" – válaszolta Stefanovics Angéla. "Hallom a covid alatt melegedtetek össze. Elkezdett hívogatni téged, úgy hogy ti már játszottatok szerelmest mostanában" – folytatta a riporter. A színésznő hozzátette, nem szeretne kapcsolatukról többet elmondani. Habár az ő élete nyitott könyv, párja nagyon zárkózott, és védi a magánéletét a nyilvánosság elől. "Mindig halálfélelme van, ha elmegyek nyilatkozni." Mikor gratulált neki a riporter, mosolyogva felmutatta a bal kezét, amin egy jegygyűrű volt, és megjegyezte: "Nem csak menyasszony." Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színész és Stefanovics Angéla szintén Jászai Mari-díjas színésznő ugyanis nemrég összeházasodtak. "De erről csak ennyit!" – zárta rövidre a témát.

"Elég sokféle tudok lenni a magánéletben is, valószínűleg ezt tudom mozgatni a szerepeimben. Szélsőséges kapcsolataim voltak nagy amplitúdókkal" – jellemezte magát a színésznő, aki Kadarkai Endrével a magánéletéről és a szerepeiről beszélgettek papírra írt címszavak alapján a Szavakon túl című műsorban. Türelem kell szerinte hozzá, mert szeszélyes és rapszodikus egyéniség. "Szerintem ez ilyen szétszórt agyműködést mutat" – tette hozzá.

Stefanovics Angéla
A Jászai Mari-díjas színésznőt elsőre vették fel annak idején a Színművészeti Főiskolára. Humoros és szemléletformáló korai filmjeit Végh Zsolttal alkották: az úristen@menny.hu, a Libiomfi vagy a Legkisebb film a legnagyobb magyarról. Tíz évig volt a Budapest Kamaraszínház tagja, játszott a Pesti színházban, az Örkény színházban, de sokáig a Pintér Béla Társulatának volt a meghatározó arca. Akadtak, akik egy bank reklámarcaként figyeltek fel rá. Négy éve indította el humoros YouTube csatornáját influenszervideó-paródiákkal - szintén Végh Zsolttal közösen - Anzselika Habpatron néven. Tavaly csatlakozott a  L'art pour l'art Társulathoz. Láthattuk őt a Buhera mátrix, a Kilenc és fél randi, a Pánik, a Szuperbojz és az Akik maradtak című filmekben is.    

Az említett szétszórt agyműködés hátterében Kadarkai Endre riporterrel a zaklatott gyerekkorát, az édesapja, Stefanovics Imre olimpikon súlyemelő alkoholizmusát sejtették. "Négyéves koromban elváltak a szüleim, majd hétvégi gyerek voltam kilencéves koromig, ami megszűnt egy nagyobb balhé miatt" – mondta erről. "Volt egy pont amikor azt éreztem, hogy kínos az, hogy iszik. Felnőtt voltam, amikor írtam egy levelet neki, hogy ha akar találkozni, találkozzunk, és akkor arra nem reflektált. De bánom, hogy nem kerestem. Nem kérdeztem volna semmit, csak megöleltem volna, hogy szeretem, nem haragszom rá" – fogalmazott a színésznő.

"A bölcsis könyvemben is szerepelt rólam, hogy nagyon szeret a társaság központjában lenni. Ez születési rendellenesség" – mondta, miközben a személyiségét fejtegették közösen kiskorától a színművészetis korszakán át a jelenig. Mindig jellemző volt rá, hogy a középpontban volt, és az is, hogy kiállt magáért. "Lázadó alkat vagyok, jó lenne erről leszokni, mert ez hülyén néz ki így negyven fölött" – mondta, majd így folytatta: "Vannak egyéb hátrányosságaim is. Például diszlexiás vagyok, és ez összefügg azzal, hogy a mozgáskoordinációm is olyan. Egy picit olyan, mintha hülye lennék, retardált. Picit másképp működik az agyam talán, mint ahogy az normális lenne. Ezzel is összefügghet." "A diszlexiád milyen méreteket ölt?", kérdezte a riporter. "Most már egész jó, de olvasópróbán szoktam derültséget okozni" – felelte a színésznő.

"Szerintem nevettek azon, hogy mit puffog ez a 150 centi" – összegezte a megítélését a tanári kar részéről a színművészetis történetek kapcsán, de Kadarkai szerint ezekből is az derült ki róla, hogy olyan nagy kaliberekkel szemben, mint Gálffi László és Benedek Miklós tanárai is fel tudta vállalni önmagát. "Gálffi, aki a beszédórát tartotta, az a típusú tanár volt, akinek nem a következetesség volt az erénye, hanem próbált minket kizökkenteni a jelenetekből – mesélt egy példát Stefanovics. "Azt gondoltuk, hogy blöffölget megint. Jelenet közben mondta, hogy vetkőzzek le félmeztelenre. Mondtam, hogy melltartóra. Mondta, hogy nem hordtak melltartót abban az időben. Én erre mondtam, hogy nem is korhű jelmezben vagyunk. Akkor leült. Következő órán csak azért is levetkőztem teljesen pucérra" – mesélte.

A színházi szerepeit Kadarkai úgy foglalta össze: "Ritkán gondolnak rád olyan igazi klasszikus nőként a rendezők". A színésznő helyeselt: "Mindig valami retardált, legtöbbször furcsa figurát játszom. Vagy kurvákat nagyon sokat játszottam, ilyen szociálisan hátrányos figurákat. De voltak klasszikus női szerepeim is, nagy részük a Budapesti Kamaraszínházhoz kötődnek."

A 2009-es Szuperbojz című filmben a félmeztelen képét hozzájárulása nélkül használta fel a film rendezője Kabay Barna a film promóciójához a Hot magazinban. "A lapra és a film készítőjére is megharagudtam – mondta erről. "Aztán Molnár Piroskával hívatott fel, hogy menjek el a film bemutatójára, mert a rendező szeretné. Nem volt annyi vér a pucájában a rendezőnek, hogy maga hívjon fel. Nem mentem el a bemutatóra. Nem láttam a filmet, de nem volt egy túl jó film. Viszont volt olyan kritikus aki azt írta róla, hogy a legkiemelkedőbb a filmben az Stefanovics Angéla melle." (Valójában az állt a cikkben, hogy a legkülönb a filmben Stefanovics Angéla és a melle. A kritika az Indexen jelent meg: Filmet nyomokban sem tartalmaz – a szerk.).

Karakánsága a következő történetből is kiderült: "Amikor volt ez a metoo-mozgalom, kellemetlenül éreztem magam, sértődötten, hogy engem senki nem metoozott meg. Ezt viccelődve mondom. De ahogy gondolkodtam, eszembe jutott, hogy azért volt egy ilyen kolléga, köztudottan nőcsábász, megfogta a mellem, én meg mondtam neki, hogy bőrnyúlvány, ügyes vagy, gratulálok! Soha többet nem volt kedve bepróbálkozni. Úgy el lehet venni az ember kedvét!"

Amikor a Budapesti Kamaraszínházat bezárták, 2012-ben, ahol tíz évig volt tag, elgondolkozott azon, hogy abbahagyja a színházat. Elment Máltára egy hónapra angolt tanulni, picit úgy, ahogy ezt a szórakozott Anzselika Habpatron tenné. Utána került Pintér Bélához, aztán jött más független megkeresés is. Most stand-upol. "A Janklovics Péterrel van egy kétszemélyes előadásunk, és márciusban csinálunk egy önálló stand-upot a Dumaszínházban". A beszélgetést úgy fejezték be, hogy mindketten szívesen készítenének egy második részt, hisz a témák fele még kibeszéletlen maradt.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva meghallgathatják vagy a YouTube-linkre kattintva meg is tekinthetik. 

Szavakon túl
2023. november 26. vasárnap 13:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre