„Klubrádió
Fülbevaló

Tudatosan választunk párt, vagy kémia az egész?

3/10/2020 06:54

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Párválasztásról, kémiai reakcióról, ellentétek vonzásáról, külső és belső hasonlóságról is szó volt a Fülbevaló legutóbbi adásában, ahogy arról is: egyre inkább hozzá kell szoknunk, hogy sötétben kelünk, rövidülnek a nappalok. Ezért arról kérdeztünk szakértőket, hogy érdemes felkelni, mit igyunk, hogy megkönnyítsük az ébredést, mit és hogyan mozogjunk, hogy egészségesek és fittek legyünk.

2020. szeptember 29. Fülbevaló (2020. szeptember 29., kedd 13:00)
46:44
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika

A rendszeres futás számos előnnyel jár, jótékonyan hat az idegrendszerre, hatására javul a vérkeringés és a test oxigénellátása, kedvezően befolyásolja az anyagcserét, kutatások pedig azt is megállapították, hogy már napi tíz perc kocogás is akár 30 százalékkal csökkentheti a szívroham vagy az agyvérzés kockázatát. Szóval futni jó, de a futást elkezdeni nem is olyan könnyű. Csillik Árpád testnevelő, gyógytestnevelő, edző, az egészségfejlesztés egyetemi tanára válaszolt kérdéseinkre a témában. Elsőként arra, hogy hol bukik el jellemzően az az elhatározás, amely szerint a mindennapos futás beépül az ember napirendjébe? Az is hozzákezdhet a futáshoz, aki 100 métert sem képes lihegés nélkül lefutni? Tényleg be kell melegíteni futás előtt? Reggel vagy este érdemes futni? Mi a helyzet az edzőtermi futással? – ezekről is megkérdeztük a szakértőt.

Kávé, tea, kakaó, tej, gyümöcslé vagy pezsgő... jó, az utóbbi talán kevéssé, az előzőek viszont jellemzően reggeli italok. Arról kérdeztük Antal Emese dietetikust, a TÉT Platform szakmai vezetőjét, hogy melyik hogyan hat a szervezetre, melyikkel lehet legjobban elindítani a napot, és miért fogy több élénkítő ital a sötét reggeleken, mint nyáron. A legtöbben éhgyomorra küldik le az első kávét, ami a benne levő csersav miatt nem túl egészséges. Segít ezen, ha tejjel fogyasztjuk a reggeli kávét?

Tudatos választás, vagy kémiai reakció okán választunk párt? Miért lépünk többször is ugyanabba a folyóba, ha párválasztásról van szó? Valóban könnyebben szerelembe esünk azokkal, akik hasonlítanak ránk, vagy az ellentétek vonzzák egymást? Mayer Máté párterapeutát kérdeztük erről. Bizonyos vélekedések szerint hajlamosak vagyunk azok közül barátot, sőt párt is választani, akikkel genetikailag is hasonlóak vagyunk. Tényleg a gének mondják meg, ki legyen a barátunk? Mennyiben befolyásolja a döntést az, hogy milyen viszonyban vagyunk a szüleinkkel? A fizikai hasonlóság alapján hajlamosak vagyunk lelki hasonlóságot feltételezni? – az adásból kiderül.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Fortepan / Urbán Tamás 

Fülbevaló
2020. szeptember 29., kedd 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika